Föräldrar rasar mot SVT – hårda kritiken mot nya julkalendern: ”Känns bisarrt”

Årets julkalender tar avstamp i en berättelse om en kronprins som anklagas för att ha kidnappat sin mamma.

Nu kritiserar flera tittare tv-serien för att vara för mörk och skrämmande för små barn.

”Inget de små ska behöva komma i kontakt med”, skriver en förälder på SVT:s Facebooksida.

Det har gått 60 år sedan SVT började bjuda svenska folket på julkalendrar. Genom åren har vissa julkalendrar blivit riktiga klassiker, såsom ”Sunes jul” och ”Mysteriet på Greveholm”.

Och i veckan hade årets julkalender ”Kronprinsen som försvann” premiär.

I år har serien ett kungligt tema. Tittarna får följa kronprinsen Carl Wilhelm som tvingas fly från slottet efter att hans mamma, drottningen Lovisa, plötsligt försvinner.

Prinsen tvingas till flykt eftersom att han anklagas för att ha kidnappat sin mamma.

Men under flykten träffar han den fattiga flickan Hilda – och de blir goda vänner. Hilda lär honom att gömma sin verkliga identitet.

”Det blir en kamp för att rentvå prinsen, rädda drottningen och ta tillbaka tronen”, skriver SVT på sin hemsida.

I årets julkalender försvinner drottningen – och hennes son anklagas för kidnappning. Foto: SVT

Tittarnas hårda kritik: ”Vill inte se ett enda avsnitt till”

Julkalendern har dock delat upp tittarna i två läger. Det framkommer i SVT:s kommentarsfält på Facebook.

Många föräldrar håller inte med om SVT:s beskrivning av serien, nämligen: ”en spännande och mysig vintersaga för hela familjen”.

Deras barn vågar inte titta.

”Trodde att julkalendern skulle vara för alla barn. Min 6 åring tyckte att den var alldeles för läskig och vågar inte titta på nästa avsnitt. Kidnappad mamma, figur med mask och allmänt mörk.  Själv tycker jag att den är väldigt välgjord, älskar historian, miljön och skådespelarna”, skriver en person.

”Varför gör man en julkalender som är för läskig för barn? Mina två fick panik (äldsta är ändå snart sju år) och vill inte se ett enda avsnitt till. Som vuxen tycker jag den är jättebra, men trodde barn var primär målgrupp… känns bisarrt att vi inte kan se julkalendern som vi gör varje år på grund av för skrämmande ”, skriver en annan.

”Min 5-åring blev jätterädd! Det är inte lämpligt med kidnappning av mammor, män med masker och sövning med kloroform eller liknande!! (Inget de små ska behöva komma i kontakt med.) Ingen mysig julstämning precis…”

LÄS MER: Kritiken mot nya julkalendern – efter bilderna i SVT: ”Skandal”

Motreaktionerna: ”Inte alls läskig”

Andra föräldrar har dock inte alls samma upplevelse.

”Förstår inte barnen som blir rädda – har de levt i Babblarnas värld alldeles för länge? Våran junior förstod inte vad som fanns att vara rädd för när jag frågade”, skriver en förälder.

”Både jag och min 8-årige son tycker att årets julkalender är bra. Sonen tyckte att den var mycket spännande och inte alls läskig”, skriver en annan.

”Första avsnittet fick högsta betyg från mina kids på 6 och 9 år. Men! De blev så besvikna över att det inte blev matlagning i julköket”, skriver en tredje.

Julkalendern ”Kronprinsen som försvann” sänds dagligen från den 1 till den 24 december.

Avsnitten publiceras klockan 02 på SVT Play och sänds linjärt på SVT1 och SVT Barn klockan 07.15 och 18.45. På helger sänds programmet klockan 08.45 och 18.45.

Vad tycker du, eller dina barn, om årets julkalender? Dela med dig i vårt kommentarsfält på Facebook!