Göran Fristorp vann hela Melodifestivalen och försvann från rampljuset – så här lever han idag

Göran Fristorp vann Melodifestivalen 1973 tillsammans med vännen Claes af Geijerstam.

Världen såg ut att ligga framför duon i Malta. Men efter Eurovision valde Göran att hoppa av framgångståget och valde i stället en helt annan bana.

Så här gick det sedan för stjärnan.

1973 ställde sig två unga herrar vid namn Göran Fristorp och Claes af Geijerstam på scenen i Melodifestivalen.

Bidraget de tävlade med hette ”Sommarn som aldrig säger nej”, en låt skriven av Carl-Axel och Monica Dominique och Lars Forsell.

Trots att låten blev klar bara någon dag innan den stora tävlingen drog igång, vann låten.

– Att vi råkade vinna var ju en för mig fullständigt oväntad upplevelse, säger Göran i en intervju med Nöjeslivet.

Men vinsten blev omdebatterad.

– Det här var sista året som Sveriges Radio vågade använda sig av en expertjury, annars hade ju Abba vunnit med sin ”Ring, Ring” och det här blev förstås en väldig debatt. Jag har flera pärmar hemma med kultursidor där man debatterar det här, berättar Göran.

För det var inte bara vinsten över Abba som blev en het potatis, även textraden ”Dina bröst är som svalor som häckar” väckte starka reaktioner.

”Otroligt rolig tid”

Men det var inte bara på hemmaplan som det uppstod rabalder. När duon senare tävlade i Eurovision Song Contest översattes låten till engelska och även då hakade folk upp sig på texten.

– Vissa sa att om det inte hade varit för den raden så hade vi vunnit hela Eurovision, säger Göran och skrattar.

– Man debatterade den här textens eventuella litterära värde och det var mycket för och emot. Det är lite svårt att förstå idag, det är ju en parafras på ”Höga visan i bibeln”. Lars Forsell visste naturligtvis vad han gjorde, det gjorde ju att låten verkligen fick en krok, förklarar Göran för Nöjeslivet.

Men trots diskussionerna är Göran stolt över låten.

– Det var en otroligt rolig tid och jag tycker fortfarande om låten. Den har ju överlevt genom åren och det är inte många mellobidrag som man minns egentligen, skulle jag vilja påstå.

Det gjorde Göran Fristorp efter vinsten i Melodifestivalen

Efter vinsten i Melodifestivalen red Göran och Claes på framgångsvågen. De två vännerna turnerade ihop konstant i sex månader.

Men snart nog fick Göran Fristorp ett nytt erbjudande han bara inte kunde motstå.

– Det blev så, jag upplevde att de försökte göra oss till en hitmaskin. Men jag kom från klassiska gitarrstudier på Musikhögskolan i Göteborg så när Leif Strand frågade om jag ville sjunga Nils Ferlin-dikter och spela tillsammans med Arne Domnerus och hans sextett, då kände jag att det var där jag egentligen hörde hemma.

Göran Fristorp
Foto: Ragnhild Haarstad / TT

Göran Fristorps platta med tonsatta Nils Ferlin-dikter blev en stor succé i Norden och i Norge sålde plattan mer än vad Rolling Stones gjorde.

Men omgivningen och vännerna i Stockholm försvann över en natt.

– Alla tyckte att jag var fullständigt galen och visst, rent ekonomiskt var det jättedumt. Absolut. Jag hade kunnat tjäna mycket pengar på att vara kvar i Malta. Men det räcker inte alltid, man måste känna glädje för det man gör också, oavsett vad det är tror jag.

Idag är Göran Fristorp stolt över sitt beslut.

– Jag fick ett nytt sammanhang där och ibland, när jag känner för att gå tillbaka och titta på vad jag har gjort egentligen. Då lyssnar jag på den där Nils Ferlin-plattan och blir stolt. Det är det absolut bästa jag har varit med och gjort, säger Göran till Nöjeslivet.

Göran Fristorp bytte Sverige mot Thailand

Även om Göran Fristop inte stått i medias rampljus har han fortsatt med musiken och turnerat världen över.

Bland annat spelade han länge för de svenska och norska sjömanskyrkorna.

– Jag spelade bland annat i Minneapolis, Saint Paul, New York, London, Quatar, Abu Dhabi, Singapore och Bangkok.

Den sistnämnda platsen fastnade han för lite extra. Staden, värmen och människorna där kom att göra ett sådant avtryck på honom så att han bestämde sig för att flytta dit.

– Går man på gatorna där så upplever jag att människor verkligen ser dig i ögonen. Det gör man aldrig i Stockholm, vi har slutat med det i Sverige. I Thailand kan man le åt människor och få ett leende tillbaka eller vice versa. Det är underbart, jag tycker att vi har förlorat något här, säger Göran Fristorp och tillägger:

– Så jag gjorde en ganska radikal grej. Jag hade hus och lån och ville bli skuldfri så jag sålde huset och köpte en lägenhet i Bangkok på 22:a våningen.

Göran fick 17 ljuva år i Thailand, men till slut tog han det tuffa beslutet att sälja lägenheten.

– Det var väl lika delar ekonomiskt behov som en slags realism att jag inte kunde hålla på så här hur länge som helst. Det finns ju ett bäst före-datum om man säger så. Men jag saknar det och kommer fortsätta att åka dit och hälsa på mina vänner.

Göran Fristorp drabbades av cancer

Göran Fristorp skulle fira 50 år som artist samtidigt som pandemin slog till. Allt ställdes in och Göran påverkades hårt, precis som många andra.

Men det var inte det enda som skakade om Görans tillvaro vid den här tidpunkten. Efter en vanlig läkarundersökning hittade man tumörer i Görans lever.

Efter vidare kontroller hittade man ytterligare fyra tumörer och dagen innan julafton 2021 kom beskedet: Göran hade drabbats av cancer.

– Jag hade märkt att jag började bli lite svullen om magen, men jag är en person som varit kärnfrisk och knappt besökt närvården eller tagit en huvudvärkstablett på 71 år. Det var chockartat, säger Göran till Nöjeslivet.

Han tillägger:

– De sa att tumörerna kan ha funnits där i tio till femton år.

Ett tag trodde Göran inte att han skulle klara det.

– Det var dramatiskt där ett tag innan de fick bukt på det. Jag skulle i vanlig ordning var jultomte för familjen men det var en mycket förvirrad jultomte. Jag hade börjat visa tecken på att jag hade gifter i blodet som gjorde mig förvirrad. Så jag var väldigt dålig ett tag, jag trodde inte att jag skulle klara det.

Men det gjorde han och när Nöjeslivet pratar med Göran över telefon har han precis påbörjat immunterapi.

– Läkarna kallar mig ett medicinsk mirakel och jag tänker inte ge upp. I stället har jag goda förhoppningar om att den här immunterapin kommer hjälpa.

Göran Fristorp
Foto: Sara Johannessen Meek, TT

Göran Fristorp om Melodifestivalen 2024

Göran fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen och nu, över 50 år senare är det dags för den stora tävlingen att dra igång igen.

Men som det ser ut idag är Göran inte intresserad av att följa tävlingen.

– Om man är musiker och bra på det man gör så tror jag inte man tittar på mello. Det handlar inte om musik över huvud taget idag, det är något helt annat, säger Göran till Nöjeslivet.

Han tillägger:

– Det kanske låter otacksamt, men det är inte det att jag ser ner på Melodifestivalen. Jag är bara inte ett dugg intresserad. I couldn’t care less.

Så du kommer inte återförenas med Malta?

– Nej, det tror jag inte. Det liket tror jag man ska låta ligga. Man ska inte återuppväcka de döda, säger Göran till Nöjeslivet och skrattar.

Göran Fristorp sista önskan för framtiden

Nej, det blir ingen Melodifestival för Göran Fristorp. I stället har han andra planer för framtiden.

– Den närmaste planen är att överleva så länge som möjligt. I övrigt vill jag fortsätta spela musik, det håller mig vid liv mentalt. Om inte det kommer gå så vill jag resa. Jag skulle vilja sitta på ett torg någonstans med en torr scherry och titta på folk och träffa mina vänner.

Det låter som en underbar plan?

– Ja, det skulle vara ett väldigt privilegierat liv. Så inte mig emot, säger Göran.

I vår fyller stjärnan dessutom 76 år. Men att åldras är ingenting att njuter av.

– Usch, det är skrämmande. Det är som en spiral som bara går fortare och fortare. Jag kommer så väl ihåg för fem år sedan när jag hade en liten fest för familjen och vännerna. Det är ingen tid alls men den tiden går väldigt fort så det gäller att ta vara på den tid man har, avslutar Göran och börjar sjunga: ”Den tid man har, man sa leva, för varann”.

Vi önskar dig allt gott i framtiden Göran!