Internationella hånet mot John Lundvik och Sverige i Eurovision – mitt i direktsändning: ”Lite tips…”

John Lundvik föll på målsnöret i Eurovision Song Contest för två år sedan.

Ett smärtsamt nederlag, som Nederländerna inte kunde hålla sig från att skoja om lite extra under tisdagens semifinal.

– Här kommer lite tips på hur man inte vinner men lyser ändå, säger programledaren Nikkie de Jager i programmet.

När Eurovision Song Contest skulle avgöras 2019 blev det en rysare in i det sista.

Efter att jurygrupperna hade delat ut sina poäng låg Sverige i ledning. Med låten ”Too late for love” såg John Lundvik därmed ut att ha chans på den sjunde svenska Eurovisionvinsten genom tiderna.

Men i de sista skälvande sekunderna föll det. Efter att ha fått sparsmakat med poäng av tittarna, sjönk John Lundvik ner till en slutlig sjätte plats.

Besvikelsen gick inte att ta miste på. Bilderna på Lundviks reaktion när han fick höra poängen kablades ut över hela Europa, och istället fick svenska folket se Nederländerna och Duncan Laurence knipa segern.

– Det är enormt tufft, sa John Lundvik efteråt till Expressen.

john lundvik
TEL AVIV 20190519 John Lundvik får en kram av Irlands Sarah McTernan efter att han kommit 6:a i Eurovision Song Contest. Foto Henrik Montgomery / TT

Nederländsk tv skojar om svenska besvikelsen

Två år senare är Eurovision Song Contest tillbaka. På grund av coronapandemin ställdes fjolårets musiktävling in, och årets upplaga hålls därför i just Nederländerna och Rotterdam.

Under tisdagen sparkade spektaklet så igång med den första semifinalen, där vi bland annat fick se Tusse avancera till final för Sveriges räkning.

Men i sändningen kom också en gliring i riktning mot Sverige – och John Lundvik. Något som även Aftonbladet rapporterat om.

Detta då nederländsk tv valde att veva de gamla bilderna från nederlaget och Lundviks förlorarmin, för att locka till skratt.

john lundvik
Bilderna på John Lundviks besvikelse efter förlusten 2019 kablades ut över Europa. Foto: Youtube

Hånet mot John Lundvik

Det hela var en del av en mellanakt med stora segerögonblick i Eurovision-historien. Men mitt i segerruset dök även bilderna på Lundviks smärtsamma förlust upp som ett komiskt inslag.

– Förutom den enda vinnare vi kommer att ha så kommer ni alla att förlo… inte vinna, sa programledaren Nikkie de Jager och fortsatte:

– Men sötnos, oroa dig inte. Här kommer lite tips på hur man inte vinner men lyser ändå.

John Lundvik själv tar dock inte hånet på allt för stort allvar, utan ser det positiva i att fortfarande vara ihågkommen.

– Jag ser detta och inslaget som ett kvitto på att låten och framträdandet skapat både intryck och avtryck i Europa vilket är en vinst i sig, säger han till Aftonbladet.