Malin Berghagen fördes akut till sjukhus – förtvivlad efter läkarens besked: ”Fick mig att fullkomligt brista ut i tårar”

I slutet av oktober förra året nåddes Sverige av det skakande beskedet att folkkära artisten och programledaren Lasse Berghagen somnat in.

Sedan dess har familjen kämpat med saknaden och tomrummet efter deras älskade Lasse.

Men sorgen tog till slut ut sin rätt.

På sin blogg skriver dottern Malin om hur hon för en dryg månad sedan tvingades ringa efter ambulans.

”Så där satt jag och sedan torkade jag tårarna och gick ut igen”, skriver hon i ett inlägg på sin blogg.

Det var i slutet av sommaren som den älskade artisten hade blivit nedsövd efter en hjärtoperation.

Efter flera dagar på sjukhus meddelade dottern Malin att pappa Lasse vaknat och att läget tycktes gå åt rätt håll.

Men i slutet av oktober kom skakande beskedet.

Efter en längre tids vård på sjukhus, meddelade Lasse Berghagens familj att legendaren somnat in 78 år gammal

”Lars Berghagen, vår Larsan, har idag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån”, skrev familjen i ett mejl till TT.

Drygt en månad senare fördes vår allas älskade Lasse Berghagen till sin sista vila i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm.

På plats fanns stjärnans vänner, kollegor och familj som alla ville få ta ett sista farväl av svenska folkets ”Teddybjörnen Fredriksson”.

Så blev Lasse Berghagens begravning

Lasse Berghagen begravning
Foto: TT

Vid altaret stod en blå kista – som en blinkning till Lasses alla år som allsångsledare.

Under sina år som programledare för ”Allsång på Skansen” blev Berghagen känd för sin ikoniska blåa kavaj, och på begravningen blev den blåa färgen en symbol för hans många år på Skansenscenen.

På plats fanns också original- Teddybjörnen Fredriksson som satt mitt bland blomhavet omgiven av alla som älskade Lasse som hade lämnat sista hälsningar.

Dessutom uppträdde flera av Lasses vänner och bekanta under ceremonin. 

Loa Falkman framförde bland annat Lasses låt ”Som en blänkande silvertråd”, Sarah Dawn Finer sjöng hans låt ”Någon”, Helen Sjöholm sjöng Lasses ”Jag ser ett ljus” och Benjamin Ingrosso fick – tillsammans med en liten barnkör – äran att framföra klassikern ”Teddybjörnen Fredriksson”.

Malin Berghagen akut till sjukhus

Nu knappt två månader efter begravningen är sorgen och saknaden fortfarande enorm för familjen.

De måste nu gå vidare i livet utan deras älskade pappa, morfar och make som nu får ta ton i himlen.

Och det enorma sorgearbetet har varit tungt för Lasses äldsta dotter, Malin Berghagen.

Efter begravningen valde hon att dra sig tillbaka och rå om sig själv och familjen efter en intensiv tid av mediabevakning och skriverier kring pappa Lasse.

Malin Berghagen
Foto: Henrik Montgomery/TT

Men sorgen blev till slut alldeles för mycket.

I ett nytt inlägg på sin blogg skriver nu Malin för första gången att hon tvingades tillkalla ambulans för drygt en månad sedan, efter att ha förlorat synen.

”Nu har det gått en månad sedan den där dagen då jag stod där på söder i snön och ringde 112. Jag hade börjat tappat synen för några sekunder till och från under dagen och nu helt plötsligt kändes det som jag flyttade sidledes i sekunder. Adrenalinet och paniken spred sig i kroppen. ” Höll jag på att få en tia eller var det något annat som var fel? ” Jag ringde min dotter Linn som hade den där lugna rösten som får mig att andas djupare och mer närvarande. Hon sa att hon och hennes bror var på väg att hämta mig och att vi två skulle prata om lite allt möjligt tills dom kom fram och kunde köra mig till läkaren”, skriver hon i inlägget.

En läkare på plats gör en grundlig undersökning och när resultaten kommer bad han Malin att inte ha med sina barn.

”Och när han sedan är klar med den genomgående undersökningen säger han ” Jag tycker att dina barn ska gå ut en stund. ” Dom gör det och åter igen blir jag rädd. Är det så illa ? Men sedan sätter han sig bredvid mig, förmodligen är han lika gammal som min äldsta son men hela hans aura är som en gammal vis läkares. Så jag lyssnar”, skriver hon och fortsätter:

”Malin, säger han. Jag vet ju att du haft väldigt, mycket de senaste månaderna. Mycket tuffa känslor och sorg. Alla dina värden är bra så…. hur mår du egentligen? ” Och det är ju i det där läget som vilken annan utbränd eller känslomässigt trött människa skulle börja stor böla. Men jag biter ihop. För det är så jag gör. ALLTID”.

Malin Berghagens tårar efter läkarnas besked

Mitt i all sorg skriver Malin om hur hon kämpat med att räcka till som dotter, syster, mamma mitt i allt tunga.

Till slut blev allting bara för mycket.

”Varit den starka trygga dottern, systern, mamman och styvdottern. Jag har sett till att pappas vänner har fått regelbunden uppdatering och så även media och fansen. Jag har gjort det som ofta räddat mig i olika jobbiga situationer, jag har tagit en låda i taget”, skriver hon.

Malin beskriver hur hon jobbat sig igenom alla andras ”lådor” i första rum.

Pappa Lasse och familjen och i sista hand sig själv.

Till slut gick det ut över måendet och det blev förståeligt nog för mycket.

”Och nu sa kroppen och själen och känslorna ifrån. De brukar göra det. Vår fantastiska kropp. Min akutläkare ler lite åt mina kloka svar och ser hur jag undviker att falla i gråt. Hur jag går igenom allt rent konkret vad som troligen har hänt då jag är väldigt bra på att hjälpa andra i en situation som denna. Jag är sååååå påläst. Men att brista i gråt, att ge upp inför någon annan det tänkte jag bara inte”, skriver hon.

Under pappa Lasses begravning kunde Malin inte slappna av.

Alla känslor var utanpå och att försöka räcka till var det enda som stod i fokus.

Samtidigt ville media hela tiden ha nya utttalanden från familjen i sorg.

”Så när läkaren lämnar mitt rum där på akuten och släpper in barnen igen säger jag att jag ska gå på toaletten. Men det ska jag förstås inte. Hans fina ord utan ett minsta ” mig lurar du inte” utan snarare hans  empatiska ” Du kan inte bära mer nu” fick ju mig att fullkomligt brista ut i tårar. För det är så jag gör. Mina barn ska inte vara oroligare än vad dom är. Jag kan gråta själv. Så där satt jag och sedan torkade jag tårarna och gick ut igen”, skriver Malin på sin blogg.

”När han kommer tillbaka frågar jag honom om jag borde sjukskriva mig. Han svara väldigt lugnt ” Sjukskriva sig borde alla göra någongång i livet. Men kom ihåg. Gör du det så förstå att de första två veckorna kan bli ännu värre. För du slappnar av och alla känslor kommer. Och mycket riktigt så var det”.

Malin Berghagen har tagit en paus

Sedan läkarbesöket skriver Malin att hon har helt fokuserat på sig själv, och att se till att hon mår bra.

Barnen har skött om hennes sociala medier medan hon fått chansen att bara ladda batterierna efter allt.

”Det är mänskligt att falla och brista. Det har jag ju alltid sagt på mina kurser. Men jösses vad svårt det är att falla och ta hand om sig själv när ”hela världen” mår dåligt runt omkring dig. Men nog så viktigt”, avslutar hon sitt blogginlägg med.

Vi tänker på dig Malin, tack för att du berättar. Var rädd om dig!