Malin Berghagens beslut efter Lasses död – så hedrar hon pappa på mycket speciellt vis

Malin Berghagen hedrar sin pappa Lasse på ett mycket speciellt vis.
Draget visas upp på gator och torg.
– Går till hans garderob och känner igen doften, skriver hon.

Förra måndagen begravdes Lasse Berghagen i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Hundratals gäster visade sitt deltagande när den forne allsångsledaren och musikern fördes till sin sista vila.

Det var torsdagen den 19 oktober som beskedet om Berghagens bortgång nådde svenska folket.

Lasse Berghagen gick ur tiden efter lång tids sjukdom – han hade problem med sitt hjärta och genomgick en hjärtklaffsoperation i september.

En tid före sin död hann Lasse spela in en sista, intervju med programledaren Mark Levengood, 59, i TV3/Viaplay.

Där fick han framföra ett avsked, både till svenska folket men framför allt till sin familj och sina döttrar Malin, 57, och Maria, 47.

– Där jag är nu saknar jag er väldigt mycket, för ni har betytt otroligt mycket för mig. Man brukar säga i glädje och sorg men det har inte varit någon sorg utan enbart glädje. Så mycket kärlek, värme och omtanke. Jag älskar er verkligen av hela mitt hjärta, sade han i programmet.

Familjen infriade Lasse Berghagens önskan för begravningen

Han hade också en särskild önskan för sin egen begravning: att låten ”Som en blänkande silvertråd” skulle spelas.

– Jag önskar mig en lagom tillställning med bästa vännerna. Får jag önska mig en tid på året så önskar jag att det är på försommaren så att det är mycket syrener inplockade. Och sen att de spelar ”Som en blänkande silvertråd”. Den betyder mycket för mig, säger han.

Denna önskan infriade familjen.

När gästerna hade slagit sig ned i bänkraderna vid Hedvig Eleonora kyrka den där novembermåndagen i förra veckan, fick de bland annat höra vännerna Loa Falkman och Bengan Jansson framföra Berghagens låt.

– Loa med sin starka röst och Bengan med sitt dragspel, jösses då började mitt starka jag ge upp och jag kunde slappna av i tryggheten i deras röster. Vilket var väldigt skönt, skriver Malin Berghagen i sin blogg på sajten Må bra.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231120 Malin Berghagen med dottern Linn på Lasse Berghagens begravning i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm måndagen den 20 november 2023. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20231120 Malin Berghagen med dottern Linn på Lasse Berghagens begravning i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm måndagen den 20 november 2023. Foto: Henrik Montgomery / TT

Artistkollegorna tog farväl

På plats för att ta avsked av den tidigare Allsång på Skansen-programledaren fanns så klart familj, vänner och tidigare kollegor. Däribland låtskrivaren Lasse Holm, artisten Eddie Oliva, SVT-profilen Suzanne Axell, författaren Marcus Birro som skrev boken ”Hej livet!” med Lasse, allsångsefterträdaren Sanna Nielsen, Dramatenstjärnan Marie Göranzon och artister som Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Tommy Körberg och Jill Johnson.

Även Petter Alexis Askergren som blev nära vän med såväl Lasse Berghagen som Barbro ”Lill-Babs” Svensson under den allra första säsongen av ”Så mycket bättre” i TV4, närvarade på begravningen där Benjamin Ingrosso framförde en känslosam sång.

Malin Berghagens känslosamma vinterdrag för pappa Lasse – bär hans kläder

Många av gästerna i kyrkan valde att klä sig i blått – Lasses klassiska klädesplagg var ju den blåa kavajen som han så många gånger bar när han ledde Allsång på Skansen. Artisten Peter Grönvall hade på sig en blå kavaj under ceremonin.

– Det blir ju det. Man blev alltid glad när man var nära honom så att jag hoppas att man kommer minnas det i alla dagar, sade Grönvall till Expressen.

Just klädesplagg kan förstås ha en särskild, personlig koppling till människor.

För dottern Malin Berghagen blev detta påtagligt då vintern sänkt sig över Stockholm. Yogainstruktören, skådespelaren och författaren berättar att hon därför tog på sig pappa Lasses gamla vinterrock.

Den värmde.

– Stockholm och snön faller…. Går till hans garderob och känner igen doften. Där hänger den, rocken alltså. Det får plats tre av mig i den. Vi går en vända ” han” och jag. Snön faller… och det gör absolut ingenting, skriver Malin Berghagen på Instagram där hon också lagt upp ett klipp där hon vandrar i snön, med rocken fladdrandes i vintervinden.

”Fortsätter värma dig”

Inlägget har i skrivande stund fått massor av värmande kommentarer och reaktioner från Malins följare.

Artikeln fortsätter under bilden.

– En förälders stora kärlek som fortsätter värma dig, skriver en följare i en kommentar till inlägget.

– Det måste vara som att få en varm kram av fina Lasse, skriver en annan.

Flera menar att dottern borde behålla jackan.

– Behåll den. Lukten i min pappas finns fortfarande kvar och betyder mycket fortfarande, skriver ytterligare en följare.

Så fint uttryckt, Malin. Du sätter ord på det som många förmodligen också känner. Kläder kan ha en mycket stark koppling till människor.

Hur minns du Lasse Berghagen? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev