STORT GRATTIS: Mikael Wiehe fyller 78 år – artistens nya drag med hustrun Maya efter pensionen

På onsdagen lyfter vi på hatten för Mikael Wiehe som fyller 78 år.

”En dröm vi bar på livets hav / Om någonting stort / Om någonting djupt / Om någonting gränslöst och utan slut”.

Textraden kommer från ”På livets hav”, en av Mikael Wiehes sånger på sista (?) albumet ”Den siste mohikanen”. Och kanske kan också just detta sammanfatta artistens karriär efter över 50 år i rampljuset.

Wiehe föddes i Stockholm 1946 och inledde så småningom sin musikkarriär i orkestern Cooling’s Traditional Jazzmen 1963. Därefter nådde han en stor publik som frontman och sångare i det legendariska proggbandet Hoola Bandoola Band på 1970-talet, där även mångårige vännen och kollegan Björn Afzelius (1947-1999) ingick.

Sedan 1978 har han gett ut ett 30-tal album som soloartist eller i olika konstellationer.

Den skånske progg- och rocksångaren, som fyller 78 på onsdagen den 10 april, åkte under 2022 ut på det som blev hans sista turné med stopp på flera ställen runtom i Skandinavien.

– Jag gör min sista stora turné medan jag fortfarande kan stå på benen, medan jag fortfarande kommer ihåg låtarna, medan jag fortfarande kan sjunga och medan jag fortfarande kan höra applåderna, sade Mikael Wiehe då, till TT Nyhetsbyrån.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20030803 - Musikern och sångaren Mikael Wiehe mottog på söndagen årets Cornelisstipendie på Mosebacke i Stockholm. Och passade på att spela några låtar. Foto: Fredrik Persson
STOCKHOLM 20030803 – Musikern och sångaren Mikael Wiehe mottog på söndagen årets Cornelisstipendie på Mosebacke i Stockholm. Och passade på att spela några låtar. Foto: Fredrik Persson

När han senare under sommaren gästade SVT:s Allsång på Skansen berättade Wiehe mer om beslutet att dra sig tillbaka.

– Jag har bestämt mig för att det är bättre att sluta en månad för tidigt än en månad för sent. Ett år för tidigt än ett år för sent, kanske ett decennium för tidigt, det vet man inte riktigt, sa Wiehe i direktsändningen.

Stjärnan fick då ta emot publikens jubel.

– Panik, vad ska jag göra med mitt liv? Jag har ju sjungit och spelat och i 60 år plötsligt ska jag göra varken det ena eller det andra, vi får se, sa han.

Sedan dess har det varit tyst från den från musikscenerna pensionerade artisten. I stället fokuserar han på att vara ledig, och vi hoppas han njuter av sin välförtjänta pension.

Men helt ledig tycks han ändå inte ha varit.

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ 2021-10-26 Mikael Wiehe fotograferad i sitt arbetsrum i Malmö i oktober 2021. Foto: Johan Nilsson / TT
MALMÖ 2021-10-26 Mikael Wiehe fotograferad i sitt arbetsrum i Malmö i oktober 2021. Foto: Johan Nilsson / TT

Nyligen kom boken ”Vid högtidliga tillfällen” ut. Den innehåller 40 av Wiehes mest älskade sånger och psalmer.

– Många människor har hört av sig till Mikael Wiehe och vill använda hans sånger vid olika högtider. Låtar som beskriver vad det är att vara människa vid de stora händelserna i livet. I denna bok finns många av dessa sånger samlade. I boken finns texter och noter till ett fyrtiotal sånger tillsammans med Mikael Wiehes egna personliga berättelser, skriver Svenska kyrkan om boken på sin hemsida.

Boken har han tagit fram bland annat med hjälp av hustrun.

– Till bokens förtjänster hör att noter finns med till alla. Boken är vackert illustrerad med färgfoton av Mikael Wiehes hustru Maya och varje sång/psalm föregås av en kort berättelse av hur den kom till, skrev recensenten Eva Zetterberg i Kyrkans Tidning om Wiehes bok.

På onsdagen den 10 april fyller Mikael Wiehe 78 år! Nöjeslivet ber att få gratulera artisten på bemärkelsedagen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev