Anders Lundin om sveket från SVT – därför fick inga nya uppdrag: ”Då kan man bli sur”

Anders Lundin har sedan många år tillbaka varit en folkkär profil i det svenska medialandskapet.

Men det fanns en tid då utsikten såg sämre ut. Under pandemin så slutade jobberbjudandena att komma från SVT.

Anders Lundin, 65, är en slags svensk mästare på att vara folkkär. Med sin ödmjuka ton och försiktiga humoristiska personlighet så har han genom åren charmat sig in i allas våra hjärtan.

Det säkert inte många visste om Anders är att han började sin karriär som lärare i samhällskunskap, geografi och historia, innan han bestämde sig för att vidareutbilda sig vid Dramatiska Institutet.

Genom sin karriär inom media har vi sett Anders Lundin i allt från filmer till barnprogram. Mest känd är han som en trogen SVT-profil där han sedan länge verkat som programledare.

Det är kanske framför allt programmet ”Allt för Sverige” som de flesta förknippar Anders med – släktforskningsprogrammet där ett gäng amerikaner får komma till Sverige för att söka sina svenska rötter.

SVT:s svek mot Anders

Anders har lett Allt för Sverige sedan starten 2011, och flera säsonger kommer det att bli. Men det fanns en period då utsikterna såg betydligt mörkare ut.

Nyligen gästade Anders Lundin podcasten ”Värvet”, som leds av Kristoffer Triumf. Där berättar Anders bland annat om tiden under pandemin, som var särskilt svår. SVT lade nämligen Allt för Sverige på is.

– Då lade SVT ner två säsonger av tre och även naturprogrammen som jag tycker mycket om pausades, säger Anders Lundin i Värvet.

Foto: SVT

Och inte heller erbjöd SVT honom några andra uppdrag, även fast han bad om att åtminstone få vara gäst i något program.

– Men det kom ingenting, och då kan man bli sur. Och andra sidan kan jag tänka att det här går ju ”both ways”, de har ingen skyldighet mot mig och jag har ingen skyldighet mot dem, säger Anders.

– Även om jag känt mig lojal mot SVT så har ju dem aldrig haft någon skyldighet att förse mig med jobb, det blev ju uppenbart under pandemin också.

Gick över till konkurrenten

Men så plötsligt hörde TV4 av sig och frågade om Anders ville vara programledare för Robinson. Det är ett program som han gjort tidigare, när det sändes på SVT. Till en början var det inte självklart att tacka ja, men anledning av sin lojalitet mot SVT.

– Min reflektion först, vad gäller den här lojalitetsbiten, var att det var riskabelt att säga ja. Men sedan förstod jag att det också är riskabelt att inte säga ja. För jag hade ingen känsla av att SVT, att Allt för Sverige var ett program som de älskade, det var mer en känsla av att de letade nya koncept, säger Anders i Värvet.

Men även om Anders Lundin spelat in Robinson för TV4 så kommer han att fortsätta att jobba med SVT också. Han meddelar nämligen i podcasten att det blir en ny säsong av Allt för Sverige.

Det är så härligt att se dig i tv-rutan Anders! Hoppas att du fortsätter i många år till framöver!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev