Anders Lundins ärliga ord om hälsokampen – drabbad av okänd sjukdom: ”Jobbigt och skrämmande”

I samma veva som Anders Lundin fick erbjudandet om att återvända till ”Robinson” var han väldigt sjuk.

– Det påverkade mitt liv rätt mycket efteråt, det var ett år som jag var väldigt sjuk. Det var behandlingen som var jobbigt och skrämmande och läskig, säger han i podcasten ”Värvet”.

Redan 1999 gjorde Anders Lundin, 65, debut som programledare för ”Expedition Robinson”, som då gick på SVT.

Han ledde programmet fram till 2004 för att senare satsa helhjärtat på ”Allsång på Skansen”.

Läs mer: Lyxen i Robinson som tittarna inte får se – undantaget för Anders Lundin: ”Förlåt men…” 

Anders har senare även haft andra uppdrag hos SVT, bland annat ”Allt för Sverige”, ”Det hände här” och ”Mitt i naturen”.

Anders Lundin i Robinson
Anders Lundin i ”Robinson”. Foto: TV4

2023 gjorde han däremot en oväntad återkomst i ”Robinson” – denna gång på rivaliserande TV4. Tv-tittarna blev stormförtjusta över profilens comeback, men själv tvekade han en längre stund. Till slut bestämde han sig för att tacka ja, mycket för att han ville göra sina två barn glada.

– Det är ju ett program som är väldigt uppskattat och kul att prata om. Men sedan så var jag också väldigt frestad av att göra något som mina barn skulle tycka var coolt, för allt jag gjorde som de skulle tycka var coolt, det gjorde jag innan de fanns, säger han i Kristoffer Triumfs podcast ”Värvet”.

Läs mer: Tittarnas ilska mot Anders Lundin – efter agerandet i Robinson: ”Fruktansvärt dåligt gjort”

Var lojal mot SVT

Han fattade delvis beslutet på grund av det ekonomiska läget också. Under pandemin var det tufft för honom att förlita sig på att SVT skulle ge honom jobb.

– Jo, men bakgrunden är väl att jag hade några väldigt tuffa år. Ja, det var väl rent ekonomiskt. Det var ju pandemin och då la SVT ner “Allt för Sverige”, två säsonger av tre och även naturprogrammen pausades, som jag tycker mycket om, berättar han.

I podcasten berättar han att han under många år valde att vara lojal mot SVT, eftersom han gjort så många olika jobb för kanalen. Men i slutändan var det för riskabelt att stanna kvar och förlita sig på att de skulle ge honom ett nytt uppdrag – särskilt när TV4 stod och stampade med sina stora pengasäckar.

– Min reflektion först när det gäller lojalitetsbiten var väl att det var riskabelt att säga ja, men sedan förstod jag att det är ju riskabelt att inte säga ja. För jag hade ingen känsla heller att ”Allt för Sverige” var ett program som SVT älskade, utan mer en känsla av att man letade efter nya koncept, säger han i ”Värvet”.

Anders Lundin, Kerstin
Anders Lundin och hans fru Kerstin Ryhed Lundin har två barn ihop. Foto: Frankie Fouganthin/Wikicommons

SVT hade aldrig haft någon skyldighet att ge honom några jobb och till slut insåg Anders att han därför inte var skyldig kanalen någonting heller.

– Och då kände jag också att då har ju inte jag någon skyldighet tillbaka, säger han.

Anders Lundin om okända sjukdomen

I samma veva som han fick jobberbjudandet från TV4 var han ordentligt sjuk. Det är någonting han inte har nämnt tidigare i något sammanhang.

Det var faktiskt tämligen allvarligt och han mådde verkligen inte bra.

– Det påverkade mitt liv rätt mycket efteråt, det var ett år som jag var väldigt sjuk. Det var behandlingen som var jobbigt och skrämmande och läskig. Men sedan blev det bra, berättar han.

Han får då följdfrågan om det handlade om cancer. Då säger då att han helt ärligt inte vet.

– Nej, vet du. Jag googlade ingenting, jag frågade ingenting och jag sätter inget namn på det heller, säger han.

Du är en klippa, Anders. Vi älskar dig för dina insatser i ”Robinson”, och i alla andra program som du varit med i.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev