Tony Irvings mäktiga hyllning till Söderberg – gjorde något han nästan aldrig gör i direktsändning

Med precision, ärlighet och humor har Tony Irving betygsatt deltagarna i Let’s dance i 17 år.
Men det finns ett tillfälle som sticker ut.
Den gången Rickard Söderberg fick den omtyckta dansprofilen att gråta i direktsändning.

Tony Irving har bjudit tv-tittarna på finurliga och kunniga kommentarer och bedömningar i 17 år som jurymedlem i Let’s dance.

Tony Irving
Foto: TV4

Faktum är att han är den ende i hela programmet som syns i rutan som också varit med i alla år. Han har under årens lopp varit rak på sak men också ärlig mot dansparen som passerat genom tävlingen.

LÄS MER: Därför tvingades omtyckta profilen bort från Let’s dance – ilskan efter försvinnandet: ”Märkligt”

Inför årets upplaga av Let’s dance var juryprofilen laddad.

– Det är första gången jag står här, om man tittar på alla konstellationer av par, och säger ”fasiken vad bra konstellation det är!”. Rätt kändis med rätt dansare, personlighetsmässigt, kroppsformsmässigt och det gör, när den är rätt från början, att vi ser en otroligt hög kvalitet av dans från dessa par. Nu kan man se att hela casten är bra sammansatt, sade Tony Irving inför premiären till Nöjeslivet.

Ännu så länge har tre kändisdeltagare fått lämna tävlingen: tv-personligheten Mia Parnevik, författaren Henrik Fexeus och skådespelaren Cecilia von der Esch.

LÄS MER: Tony Irvings utspel om folkkära stjärnorna – stora förändringen i Let’s dance 2022: ”Ingen som är…”

Genom åren har hundratalet svenska kändisar tävlat på dansgolvet i TV4:s helgunderhållning.

Ett ögonblick som verkligen lämnade stora avtryck hos juryprofilen Tony Irving och säkerligen många tv-tittare var då operaartisten Rickard Söderberg 2016 tävlade med proffsdansaren Maria Zimmerman.

Tony Irvings tårar efter Rickard Söderbergs ord i Let’s dance

Foto: TV4

I ett avsnitt hände det som nästan aldrig händer annars i Let’s dance – Söderberg fick Irving att gråta.

– Det var inte bara på dansgolvet vi fick se känslor i kväll. Även juryn visade väldigt mycket känslor. Jag tror aldrig jag faktiskt sett dem så känslosamma under de snart nio år jag jobbat med Let’s dance, sade dåvarande programledaren Jessica Almenäs i sändningen.

Det var Söderbergs och Zimmermans dans som gjorde Irving fullständigt mållös. Juryprofilen bröt ihop i tårar i direktsändningen – efter att Söderberg inför dansen förklarat att han tillägnade den till sin make.

LÄS MER: Tony Irving ryter ifrån efter tittarnas ilska – starka orden om Eric Saade: ”Total bullshit”

– I kväll såg vi två män som kom upp och dedikerade sin dans till sin livspartner, och det är ingen skillnad mellan den ene och den andre. Men det som Rickard gör gick hem hos mig, för han dedikerar i prime time tv en dans till sin man, sade Tony Irving i sändningen.

Han var sedan tvungen att andas ut tungt innan han fortsatte:

Tony Irving i Let's dance. Foto: TV4
Tony Irving i Let’s dance. Foto: TV4

– Att, att… ha en program som… ger den möjligheten i dag… Vi har kommit långt, sade Irving medan han stakade sig på orden med gråten i halsen.

– Det är bra.

Juryprofilen, som sedan 2015 är gift med sin make Alexander, blev sedan personlig.

– Jag önskar jag hade haft samma möjlighet. Det var riktigt bra, sade en tårfylld Tony Irving på bästa sändningstid samtidigt som det gick ett känslosamt sus genom publiken.

Tony Irving gifte sig med en kvinna som 18-åring

Juryprofilen har själv flera gånger i intervjuer berättat hur svårt det var för honom att komma ut under uppväxten i Storbritannien.

– Jag växte upp i Bury, i norra England, och hade aldrig träffat några homosexuella. De enda som var attraherade av män var tjejer. Så jag började söka mig till dem när jag var 15. Jag kände mig väldigt annorlunda. Min klädstil och mitt beteende förändrades. Jag blev riktigt fjollig där ett tag, sökte min identitet. Folk började kalla mig ”fagot” och ”queer”. Jag berättade för pappa att jag trodde jag var homosexuell, han sa att det skulle gå över när jag gifte mig. På den tiden, när jag kom ut, var det kriminellt att vara gay, sade Irving i en intervju med Expressen 2014.

Då slutade det med att han som 18-åring gifte sig med en kvinna.

– Vi flyttade till Los Angeles för att dansa. En dag sa hon bara, rakt på sak, att hon visste att jag var homosexuell och att det var bäst att vi separerade.

Många år senare fick han alltså se Rickard Söderbergs känslosamma dans till sin make på bästa sändningstid i TV4 – någonting som alltså berörde den mycket omtyckte tv-profilen på djupet.

Här kan man se dansen som Rickard Söderberg tillägnade sin make:

Nu passar vi på att visa vår uppskattning till Tony Irving! En sann dansentusiast som bjudit tv-tittarna på massor av underhållning genom åren. Skriv gärna en uppmuntrande kommentar!