Rikard Palm tvingades bort från SVT och försvann – så lever den tidigare tv-stjärnan i dag

Det tidigare nyhetsankaret blev ett viralt fenomen på början av 2000-talet tack vare sina dråpliga felsägningar.

Men till slut fick cheferna nog – och livet gick i spillror med skilsmässa, rattfylla och cancer.

Nu bryter Rikard Palm tystnaden och berättar om hur han ser på fadäserna i dag.

– Jag är inte lika road av det som andra människor, för det fick så mycket konsekvenser i mitt liv. Men vem har sagt att livet ska vara en dans på rosor? säger han i podden ”TV-fabriken”.

Rikard Palm blev välkänd under sin tid som nyhetsankare på SVT. Hans små missar genom åren fick mången tittare att dra på smilbanden.

En av de mer uppmärksammade felsägningarna var när han råkade säga att USA:s dåvarande president George Bush ville skapa ett nytt säkerhetsdepartement som bara skulle syssla med terrorverksamhet.

En annan gång blev han till och med omskriven i spanska medier när han rakade av sin mustasch mellan två nyhetssändningar efter att tittarna klagat på muschen.

Även om hans missar gladde tittarna var SVT-cheferna inte så roade, något han även varit öppen med i intervjuer genom åren.

Palm petades s¨måningom från ”Rapport” – och omplacerades till nattredaktionen. I podden ”TV-fabriken” berättar Palm för Fredrik Ralstrand om känslorna kring omplaceringen.

– Nätterna då var ju nyheter som gick i SVT24, inga tittare. Tom redaktion, inga reportrar, inga resurser. Jag stod inte ut till slut helt enkelt, säger han i podden.

Tidigare SVT-profilen Rikard Palm. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

LÄS MER: Marianne Rundströms nya satsning med Claes Elfsberg – radarparet gör sensationell comeback i SVT

Tappade livsglädjen – efter tuffa sjukdomstiden

Palm slutade på SVT – och efterspelet blev inte trevligt. 2009 åkte han fast i en nykterhetskontroll och blev av med körkortet. Snart väntade dessutom en skilsmässa med dåvarande frun.

Och oturen stannade inte där. Samma år drabbades Palm även av cancer i matstrupen, och opererades flera gånger. Och det tog inte lång tid innan han fick akut hjärtsvikt.

Palm har tidigare berättat för Aftonbladet om de mörka tankarna han hade under den tuffa tiden.

– Jag hoppades att allt skulle ta slut. Det låter absurt, men det var sådana tankar som for genom huvudet. Jag tänkte att jag vid Gud, kan jag få någon svår sjukdom så jag avlider. Det skulle vara respektfullt för barnens skull, inte Västerbron eller något sådant, men jag ville inte leva, inte alls. Jag hade tappat livsgnistan, sade han i intervjun.

Rikard Palm blev välkänd i tv-rutan som nyhetsankare för SVT. Foto: SVT/Youtune

LÄS MER: Tidigare SVT-profilen till sjukhus efter trafikolycka

Lever på sjukersättning – saknar SVT

I dag är den tidigare SVT-profilen fri från cancern efter flera operationer och behandlingar. I podden berättar han att han mår ”okej”. Men jobbar gör han inte.

– I dag jobbar jag inte med något alls och lever på sjukersättning, berättar Palm.

Han säger ändå att han klarar sig ”hyfsat bra” och sysselsätter sig bland annat med skrivandet av en bok. Besvikelsen efter händelserna på SVT finns ändå kvar.

Palm tror att han, med ett bättre stöd på redaktionen, hade kunnat stanna kvar i rutan.

– Varför tog inte SVT detta tillvara? Jag kunde hantera konstigheter och ge uttryck för konstigheter. Hände något i studion av oväntad karaktär så fångade jag upp det, säger han.

Jobbet som nyhetsankare minns han ändå med värme.

– Det roligaste var nog att få visa upp sig. Det är nära besläktat med skådespeleri – att få agera och uttrycka sig själv. Det var inte som att jag var oseriös på något sätt, jag tar världen på största allvar. Men jag kan inte låta bli att ge uttryck för det absurda i världen.

Vad är ditt bästa minne av Rikard Palm i ”Rapport”? Dela med dig i vårt kommentarsfält!