Därför Tareq Taylor lämnat ”Stjärnorna på slottet” egentligen – beslutet bakom kulisserna bekräftas

Tareq Taylor har lagat maten i ”Stjärnorna på slottet” fem säsonger i rad.
Men inte i år – stjärnkocken har lämnat SVT-produktionen.

Nyår stundar och i tv-tablån innebär det att SVT-långköraren ”Stjärnorna på slottet” är tillbaka med nyinspelade avsnitt.

I denna säsong, den 18:e i ordningen, deltar programledaren och artisten Sanna Nielsen, stjärnkocken Marcus Samuelsson, programledaren Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stjärnorna på slottet 2023: stjärnkocken Marcus Samuelsson, artisten Sanna Nielsen, programledaren och journalisten Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas. Foto: Christoffer Lomfors/SVT
Stjärnorna på slottet 2023: stjärnkocken Marcus Samuelsson, artisten Sanna Nielsen, programledaren och journalisten Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas. Foto: Christoffer Lomfors/SVT

Programmet spelades in på Bäckaskogs slott i Kristianstad i somras.

För Sanna Nielsen var det inte helt självklart att tacka ja till medverkan. Men till sist lät hon sig övertygas.

– Det är programmet i sig, att få möta nya människor som man är nyfiken på och få hitta på en massa roliga saker. Jag har ju följt det här programmet i många år och tänkt att Gud, vad folk är öppenhjärtiga. Hur vågar man det? Hur enkelt är det? Och sådär. Sen tänker jag att: nej, det skulle jag nog aldrig göra. Sen får man själv frågan och tänker att, jag är ju en sån som går i gång på utmaningar och rädslor. Så det här måste jag göra. Typ så, var lite så jag tänkte, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Tv-profilen Mark Levengood berättar att han hade bra koll på de flesta av övriga deltagarna redan innan inspelningarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Mark Levengood i "Stjärnorna på slottet". Foto: Christoffer Lomfors/SVT
Mark Levengood i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: Christoffer Lomfors/SVT

– När jag fick höra vilka andra som skulle vara med, jag kände alla utom Marcus, så kände jag att om man ska göra det någon gång så är det väl i år man ska göra det. Så kom vi dit till slottet och så var det inte alls sådär jobbigt. Det var otroligt roligt. Alla bara pratade hela tiden. Vi hade så roligt dagarna i ända! Det blev ett slags sommarkollo med lyxkant på något vis, säger Levengood till Nöjeslivet.

Därför lämnar Tareq Taylor ”Stjärnorna på slottet”

Precis som föregående säsonger kommer stjärnorna att checka in på slottet – för att bland annat bli bjudna på middagar av en stjärnkock.

De senaste fem åren har Tareq Taylor haft det uppdraget. Men inte i år.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tareq Taylor, Per Andersson, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, David Lagercrantz och Grynet Molvig. Foto: Ulrika Midunger/SVT

I stället kommer deltagarna att bli serverade av en annan stjärnkock, nämligen Frida Ronge.

Inför säsongen har SVT förklarat bakgrunden till det hela.

– Tareq tackade nej det här året då han helt enkelt inte fick ihop sitt schema vid inspelningsperioden, säger Anna-Maria Nildén, projektledare på SVT.

Artikeln fortsätter under bilden.

Därför ville Tareq Taylor inte medverka som stjärna i Stjärnorna på slottet

När Nöjeslivet inför en tidigare årgång av ”Stjärnorna på slottet” frågade Tareq Taylor om han inte själv skulle vara intresserad av att någon gång delta i programmet som medverkande stjärna, blev svaret:

– Jag är kocken. ”Stjärnorna på slottet” är till för stjärnorna, inte för kockarna, sade Taylor då, till Nöjeslivet.

Då påpekade reportern att Taylor, som 2021 var SVT:s julvärd, nog ändå enligt många tittare säkert skulle passa in i det sällskapet.

– Nu är du alldeles för snäll för mig. De som är där är författare och skådespelare. Jag är inte riktigt i samma division, sade Tareq då.

”Stjärnorna på slottet” har premiär lördag 30 december i SVT Play och klockan 20.00 i SVT1.