Mark Levengoods beslut med Jonas Gardell utanför rampljuset – ett halvår efter skilsmässan

För ett halvår sen skilde sig Mark Levengood från Jonas Gardell.
Nu berättar tv-profilen – högaktuell i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” – om ex-makarnas upplägg inför julen.
– Vi försöker göra en sån där inkluderande jul, säger Levengood till Nöjeslivet.

Skådespelaren och författaren Jonas Gardell bildade tillsammans med omtyckte tv-programledaren Mark Levengood ett av Sveriges mest älskade kändispar.

Dessutom blev de också viktiga förgrundsfigurer i kampen för HBTQ-personers rättigheter i landet. Ja, de blev rentav viktiga symboler för detta.

I över 30 år var kändisduon ett par, och de hann dessutom med att manifestera sin kärlek genom att byta ringar vid flera tillfällen.

– Vi gifte oss första gången år 1988. Det var inte lagligt då ännu, men vi gjorde det ändå. Våra syskon gifte sig och hade roliga fester, så vi tänkte att vi ville göra samma sak, har Mark Levengood tidigare berättat i en intervju med Sveriges Radio.

Familjen har genom årens lopp också utökats. Tillsammans har Jonas och Mark nämligen två barn.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20180124 Jonas Gardell och Mark Levengood anländer till premiären av Bo Kaspers Orkester Allt ljus på oss på Cirkus i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT
STOCKHOLM 20180124 Jonas Gardell och Mark Levengood anländer till premiären av Bo Kaspers Orkester Allt ljus på oss på Cirkus i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Jonas Gardell och Mark Levengood om separationen

I början av året lät paret dock meddela att de separerat.

– Det är med sorg och stark overklighetskänsla som jag berättar att Mark och jag har separerat. Vi ska inte skilja oss, men har inte längre en kärleksrelation utan ska försöka vara vänner. Vi går i terapi och får se var det leder, skrev Gardell då i ett uttalande på Instagram.

Även Levengood valde att uttala sig via sociala medier. Han bekräftade separationen.

– Sänd varma tankar till oss. Dock kommer vi med hänsyn till vår familj inte att svara på några frågor och ber om respekt och förståelse för detta, skrev Mark Levengood då, på Instagram.

I mitten på juni bekräftade ex-paret uppbrottet – de hade valt att genomgå en skilsmässa och flyttat isär.

Samtidigt har de båda flera gånger setts sida vid sida i offentliga sammanhang, bland annat i Prideparaden i Stockholm i somras. Dessutom har de båda en fortsatt skämtsam och uppsluppen ton gentemot varandra i sociala medier.

Mark Levengood om julplanerna med ex-maken Jonas Gardell

När julen nu nalkas berättar Levengood att han kommer att fira med familjen, inklusive ex-maken Gardell. Det blir första julen sedan deras skilsmässa.

– Jag firar med familjen som vanligt, det gör vi alltid. Det är liksom barnen och Jonas och närmaste släkten. Vi försöker göra en sån där inkluderande jul, att alla ska få vara med. Det är vad julen för mig handlar om, säger Mark Levengood till Nöjeslivet.

Kring mellandagarna och nyårshelgen kommer tv-profilen – som under året också släppt en bok med titeln ”Vänskap” – dessutom vara högaktuell i tv-rutan. Han är nämligen en av deltagarna i årets upplaga av ”Stjärnorna på slottet” i SVT.

Artikeln fortsätter under bilden.

Mark Levengood i "Stjärnorna på slottet". Foto: Christoffer Lomfors/SVT
Mark Levengood i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: Christoffer Lomfors/SVT

Mark Levengood om ”Stjärnorna på slottet” i SVT

Men om skilsmässan kommer att tas upp i programmet är ännu så länge oklart.

– Det kommer jag inte riktigt ihåg. Det får du nog vänta och se, för det vet jag uppriktigt sagt inte, säger han.

Vad var det som fick dig att tacka ja till ”Stjärnorna på slottet”?

– Alltså egentligen upplägget med att sitta vid ett bord, det är ju kring bordet samtalet sker, och att sitta på tretimmarsfrukostar, tretimmarsluncher och sen gå över på tretimmarsmiddagar. Det är egentligen för mig en mardröm. Jag är så otroligt rastlös. Jag vill äta och att det sen ska hända saker, säger Mark Levengood.

Till syvende och sist det var det ändå en speciell sak som fick honom att väga över fördelarna: det övriga sällskapet.

Utöver Levengood deltar i år artisten Sanna Nielsen, stjärnkocken Marcus Samuelsson, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas.

– När jag fick höra vilka andra som skulle vara med, jag kände alla utom Marcus, så kände jag att om man ska göra det någon gång så är det väl i år man ska göra det. Så kom vi dit till slottet och så var det inte alls sådär jobbigt. Det var otroligt roligt. Alla bara pratade hela tiden. Vi hade så roligt dagarna i ända! Det blev ett slags sommarkollo med lyxkant på något vis, säger Levengood.

”Stjärnorna på slottet” har premiär 29 december i SVT Play och 30 december klockan 20.00 i SVT1.

Stjärnorna på slottet 2023: stjärnkocken Marcus Samuelsson, artisten Sanna Nielsen, programledaren och journalisten Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas. Foto: Christoffer Lomfors/SVT
Stjärnorna på slottet 2023: stjärnkocken Marcus Samuelsson, artisten Sanna Nielsen, programledaren och journalisten Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas. Foto: Christoffer Lomfors/SVT

Visst ser vi fram emot att se Mark Levengood i ”Stjärnorna på slottet”? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev