Tildes första ord efter kritikstormen mot TV4 – förklaringen till beteendet: ”Kom överens om…”

TV4 och programledaren Tilde de Paula Eby har fått stenhård kritik från sina tittare efter att de skojade om varför Pernilla Wahlgren saknades under tisdagens ”Efter fem”-sändning.

Skämtet gick ut på att Pernilla var sen ”som vanligt”, men egentligen var hon med sin son Theo på sjukhuset.

Nu har Tilde för första gången valt att kommentera händelsen.

I tisdags väntade Tilde de Paula Eby och hela ”Hybris-ensemblen” – Kim Sulocki, Hanna Hedlund, Måns Nathanaelson och Ola Forssmed – på att huvudpersonen Pernilla Wahlgren skulle dyka upp i ”Efter fem”-studion.

Tanken var att hela gänget skulle göra reklam för den nya scenshowen ”Pernilla Wahlgrens happy ending – den första avskedsturnén”.

Men hon kom aldrig fram. Tittarna fick höra att hon var sen. Men egentligen hade produktionen fått reda på den verkliga anledningen till frånvaron.

Pernilla Wahlgren var på Karolinska sjukhuset med sin son Theo Wahlgren, 16, som hade känt av bröstsmärtor och visade avvikelser i hjärtrytmen. Lyckligtvis visade det sig vara lugnt, men familjen fick inte beskedet förrän runt midnatt.

Läs mer: Pernilla Wahlgrens stora oro för sonen Theo – tvingad till sjukhus: ”Barnen kommer alltid först”

Läs mer: Tittarnas hårda kritik mot TV4 – osmakliga beteendet mot Pernilla får alla att se rött: ”Otroligt pinsamma”

Trots att Tilde och produktionen visste om anledningen valde programledaren att skämta till det med dessa ord:

– I vanlig ordning, höll jag på att säga, väntar vi på Pernilla som har det lite stressigt och svårt att komma i tid. Så även denna gång.

Tilde de Paula Eby med Hybris-ensemblen. Kim Sulocki, Måns Nathanaelson, Hanna Hedlund och Ola Forssmed. Foto: TV4/Efter fem

”Otroligt pinsamma kommentarer”

När folk, via ett Instagram-inlägg från Pernilla Wahlgren, fick reda på sanningen om hennes frånvaro stormade de in på ”Efter fems” Instagram-profil och kritiserade Tildes och kanalens beteende.

Otroligt pinsamma kommentarer med tanke på vad som var orsaken till att hon inte var där! En ursäkt vore på sin plats”, skrev en upprörd tittare.

Alltså hennes son hamna på sjukhus med hjärtproblem akut! Ni fick dessutom veta om det innan sändning då hon INNAN intervjun faktiskt meddelande om vad som hänt. Dåligt beteende av er ALLA både i sändningen och i kommentarerna”, skrev en annan.

Hoppas innerligt Tilde inte visste vad som hade hänt när hon uttalar sig sådär. Annars har min bild av henne ändrats i alla fall”, uttrycker en tredje.

Under torsdagen valde programledaren Tilde de Paula Eby att ta bladet från munnen och förklara vad det var som egentligen hade hänt. I ett långt inlägg på Instagram skriver hon:

Idag känner jag och många med mig, lättnad och tacksamhet över att Pernilla Wahlgren och hennes Theo mår bra. Barnen går alltid före allt annat. Pernilla tvingades ställa in sin medverkan med kort varsel igår. Och det var efter överenskommelse med henne själv, av hänsyn till familjen och i respekt för hela situationen, som både ensemblen och vi väntade med att berätta varför hon var borta från ”Efter fem”-sändningen”.

Skriver att alla var överens

Hon fortsätter med orden:

Jag tror att alla idag kan förstå både Pernilla, hennes ensemble och vår redaktions beslut att respektera det som är viktigast först.”

Tilde De Paula
Programledaren Tilde de Paula Eby i Efter fem. Foto: TV4/Efter fem

Av reaktionerna på inlägget att döma verkar de allra flesta stötta Tilde och kanalens beslut att lägga locket på. Däremot är det någon enstaka person som fortsatt säger sig vara besviken på beteendet. Den kommentaren bemöter Tilde direkt.

Det var vad vi kom överens om, ensemblen, Pernilla och jag. Att skoja om det, eftersom vi visste att han var ok och att Pernilla inte ville att vi skulle prata om det än. Respekt för människor är viktigt för mig och i det här fallet gick faktiskt Pernilla och Theo före allt annat”, svarar hon.

Bra svar på tal, Tilde. En förklaring till vad som hände och varför det hände – nu glömmer vi det här och går vidare.