Alexander Karim: Ålder, fru, filmer och Örjan Ramberg-protesten

Vi har sett honom i Lyckoviken, Johan Falk-filmerna, Advokaten och nu även Tillsammans med Strömstedts. Alexander Karim är den ständigt aktuella skådespelaren som inte verkar ha åldrats en dag på 20 år. 

Den Uganda-födde skådespelaren har många strängar på sin lyra, och därför finns det fler än en anledning att känna igen honom.

Här är allt du vill veta om Alexander Karim. 

Alexander Karim ålder

Alexander Karim är 45 år gammal. Han föddes den 26 maj 1976. Han bor i Stockholm tillsammans med sin hustru och deras barn. 

Alexander Karim bakgrund

Alexander Karim föddes i Uganda och var ett år gammal när hans familj flyttade till staden Helsingborg i Sverige. Där tillbringade Alexander sin barndom fram till och med gymnasiet. Efter studenten flyttade han till Los Angeles för att satsa på sin dröm om att bli skådespelare.

Alexander Karim
Foto: Jessica Gow/TT

Alexander studerade vid Los Angeles Theatre Academy, och därefter blev han uttagen till den prestigefyllda teatergruppen The Hudson Theatre. 

År 2000 lämnade Alexander Los Angeles för att flytta tillbaka till Sverige och jobba som skådespelare där. 

Filmer med Alexander Karim

Den första svenska film som Alexander skådespelade i var Rampljus från 2000, en film han även regisserade. Efter det lät inte rollerna vänta på sig, och Alexander valde att stanna i Sverige. 

Under början av 2000-talet var Alexander ständigt aktuell i antingen film eller tv-serier. 

Andra Avenyn skådespelare

Du kanske känner igen honom från bland annat tv-serien Andra Avenyn, eller Johan Falk-filmerna där Alexander spelar polis och kollega till huvudkaraktären Johan Falk.

Alexander medverkar i 11 långfilmer om Johan Falk. 

Karim syns även i populära tv-serien Morden i Sandhamn, Advokaten, och Lyckoviken. 

Alexander Karim.
Stjärnorna på slottet. Alexander Karim. Foto: Janerik Henriksson / TT

Alexander känns inte enbart igen från film och tv. Skådespelaren skapade många rubriker 2019 efter att SVT sänt den omtalade dokumentären om Josefin Nilsson. 

Karims ilska efter Josefin Nilsson-dokumentären

I dokumentären, som fått namnet “Älska mig för den jag är”, får tittarna följa sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson innan hon dog.

Josefin levde i ett destruktiv förhållande där hon misshandlades både psykiskt och fysiskt. 

LÄS MER: Skådespelaren Alexander Karim ryter ifrån efter orden om Josefin Nilsson: ”Karriären kan gå åt helvete men…”

Krävde ursäkt av Örjan Ramberg

Efter att dokumentären visats tog Alexander bladet från munnen och skrev en debattartikel där han uppmanade Örjan Ramberg – Josefins Nilssons ex-sambo, att stå för sina handlingar och be om ursäkt. 

”Ta ansvar för dina handlingar och helt enkelt be om förlåtelse”, skrev Karim i en debattartikel publicerad på Nyheter24

Ursäkt till Josefin Nilsson familj

Han fortsatte:

”Du borde ta ett djupt andetag. Släppa all ilska. Alla ursäkter. Alla ”de ljuger” ”SVT borde stämmas” ”Jag gjorde inget!!” Och istället, likt fyraåringen, ta ansvar för dina handlingar och helt enkelt be om förlåtelse. Till hennes familj, vänner, bekanta. Till henne. Ja, det kommer att krävas mod. Men istället för att vara kvinnomisshandlarnas främsta representant i Sverige, kan du då hjälpa till att skapa förändring. Bli en förebild. Få andra som du att följa i samma spår”, skrev Alexander i debattartikeln.

Förlorade jobb

Alexander gjorde ett offentligt ställningstagande där han sa att han aldrig mer skulle “arbeta med gubbslem”, vilket i praktiken innebar att han inte skulle ta roller där han tvingades samarbeta med personer som ofredat eller misshandlat kvinnor. 

I Tillammans med Strömstedts berättar Karim att uttalandet kostade honom flera jobb, men att han är glad över det då det visade att det hade effekt. 

Alexander Karim fru

Alexander är gift med journalisten och författaren Malin Karim. Paret har vid flera tillfällen visat att de kan kombinera äktenskap och arbete. De har bland annat skrivit en barnbok tillsammans. 

Malin Karim är aktuell med sin debutroman Jag är Gud, som gavs ut i början av 2022.  

Har Alexander Karim barn?

Alexander Karim har tre barn tillsammans med hustrun Malin Karim. Barnen heter Alba, Elias, och Louie. 

LÄS MER: Alexander Karims uppmaning till svenska familjer: ”Uppfostra barnen till att störta alla Donald Trumps”

Tillsammans med Strömstedts

Alexander och hustrun Malin Karim medverkar i Tillsammans med Strömstedts måndag 21 mars 2022, på TV4. 

Dela gärna artikeln med fler.