Daniel Lindström vann den första säsongen av ”Idol” i Sverige – det gör han 20 år senare

2004 vann Daniel Lindström från Umeå den allra första säsongen av ”Idol” i Sverige. Sedan försvann han från rampljuset.

I dag fyller han 46 år!

Så lever Daniel i dag – nästan 20 år efter sin triumf i musiktävlingen.

2004 kom det sprillans nya tv-programmet ”Idol” till Sverige – efter att det hade slagit utomlands. Vi hade tidigare haft program som ”Fame factory” och ”Popstars” med liknande koncept, men ingenting har blivit i närheten lika populärt som ”Idol”.

Peter Magnusson och David Hellenius var programledare för enbart den första säsongen. I juryn satt Peter SwartlingKishti TomitaDaniel Breitholtz och Claes af Geijerstam.

Läs mer: Kevin Walker vann folkets hjärtan i Idol och försvann – så lever stjärnan idag 10 år senare

Då, precis som nu, valde de kända jurymedlemmarna ut 100 talangfulla personer som gjort bra ifrån sig på sina auditions och lät skicka dem till Stockholm för slutaudition.

Till slut var det bara tio finalister kvar i tävlingen, plus ett wild card som juryn fått rösta fram.

Daniel Lindström i Idol
Daniel Lindström var en av finalisterna. Foto: Claus Gertsen/TT

Vilka deltog i ”Idol” 2004?

Framför allt är det tre deltagare från den här första historiska finalen som nått någon form av kändisskap. Särskilt två sticker ut. Den ena har dessutom vunnit något av det största man kan vinna som artist.

Den som vann hela spektaklet var ingen mindre än den 26-årige Daniel Lindström från Umeå. Han hade anmälts till ”Idol” 2004 av sina arbetskollegor på Posten – det visade sig vara ett genidrag.

I finalen besegrade han en 17-årig Darin Zanyar och fick därmed behålla årets vinnarlåt ”Coming true”.

Darin fick däremot en minst sagt makalös karriär. Han har släppt nio soloalbum, slagit med flera stora hits och sjungit sig in i folkets hjärtan genom att byta språk från engelska till svenska.

Han gjorde också stor succé när han var med i den tredje säsongen av ”Så mycket bättre” 2012.

På fjärde plats i ”Idol” 2004 kom ingen mindre än Lorén Talhaoui, eller som hon är mest känd Loreen. Hon var bara 21 år vid tillfället.

Loreen och Sverige är vinnare av Eurovision Song Contest 2023 med "Tattoo". Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT
Loreen och Sverige är vinnare av ”Eurovision Song Contest” 2023 med ”Tattoo”. Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT

I dag är hon såklart mest känd för att ha vunnit inte bara ”Melodifestivalen”, utan hela ”Eurovision Song Contest” TVÅ gånger med låtarna ”Euphoria” och ”Tattoo”. Hon vann för andra gången så sent som i fjol.

Vad hände med Daniel Lindström från ”Idol” 2004?

Daniel Lindström hade gått flera musikutbildningar innan han valde att flytta hem igen till hemstaden Umeå. Då blev det först ett jobb som sorterare på Posten, något han trivdes med.

– En kollega hade hört talas om amerikanska versionen av ”Idol” och nu skulle programmet komma till Sverige. Hon hade hört mig sjunga på jobbet och uppmuntrade mig att söka. Jag hade nog inte vågat ta steget annars, jag tvivlade lite på min förmåga och var säkert rädd för att bli besviken. Men vinsten de första ”Idol”-säsongerna var ett skivkontrakt, så det var därför jag trotsade mina rädslor och gick på audition, berättade han nyligen för Femina.

Efter finalsegern mot Darin Zanyar lämnade Daniel ”Idol” inte bara med ett skivkontrakt, utan även med en ny kärlek. Han och Loreen var faktiskt ihop i ett par år efter tv-äventyret. De flyttade ihop i en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Daniel släppte sedan totalt fyra album, det senaste 2009, innan han försvann från rampljuset. Redan 2005, alltså bara ett år efter ”Idol”-segern hade han börjat tröttna på branschen.

– Efter det året var det inte så roligt längre. Det blev lite av ett tufft uppvaknande att framgångarna inte fortsatte radas upp. Året slutade med att jag gick in i väggen. Jag var väldigt frustrerad och kände att jag hade tappat kontrollen över min musik och min kreativitet då personerna runt mig ville gå i en helt annan riktning än vad jag ville musikaliskt, och jag var låst i ett kontrakt, säger han till Femina.

Daniel Lindström vinner Idol 2004
Daniel Lindström blev Sveriges första ”Idol”-segrare. Foto: Fredrik Persson/TT

Vad jobbar Daniel Lindström med i dag?

Ju längre tiden gick desto mer kände Daniel att han behövde en lugn och trygg tillvaro med en stabil inkomst. Musiken var inte längre ett heltidsjobb, men han har aldrig lagt av helt.

– Jag träffade min fru efter ”Idol” i samband med att hon gjorde en intervju med mig inför släppet av mitt svenska album. Idag lever vi ett härligt liv med yrken vi trivs med och bor med våra tre fantastiska barn och vår hund norr om Stockholm. Idag är det viktigast att fokusera på hälsan, familjen och arbetet. Efter det kommer musiken som alltid kommer att vara ett stort intresse, faktiskt för hela familjen. När det dyker upp ett intressant uppdrag så gör jag gärna det men jag har lyxen att kunna tacka nej idag, säger han till Femina.

Daniel Lindström arbetar som affärskoordinator på Iris Sverige AB. Det är ett utbildningsföretag som erbjuder vuxenutbildningar, arbetsmarknadsutbildningar, bemanning, kompetensutveckling och rekrytering.

Han är gift med hustrun Therese och de har barnen Vincent, Milo och Lee. De bor i Järfälla, norr om Stockholm.

I en intervju med sajten Umeå X har Daniel berättat om hur han låter musiken vara en del av hans liv i dag, trots att det inte är hans huvudsakliga karriär.

Daniel Lindstrom i dag
Daniel Lindström i dag. Foto: Facebook

– Ja, men alltihop är på sidan om mitt vanliga jobb, som en hobby. Min ”side hustle” som jag brukar kalla det numera. Jag spelar bara några få gånger per år men det är fortfarande en rolig hobby som lönar sig, säger han och fortsätter:

– När musiken blev ett så tydligt jobb så försvann det roliga med det, iallafall där och då. Sedan tänkte jag nog att den erfarenhet jag skaffat mig inom företagande och försäljning under åren skulle gå att applicera på musikbranschen men lusten har inte riktigt infunnit sig. Jag trivs så bra med livet ändå.

Varför syntes Daniel Lindström i ”Idol”-semifinalen 2023?

I december 2023 var Daniel Lindström faktiskt tillbaka i ”Idol”-sammanhang. Han fick äran att sjunga sin vinnarlåt ”Coming true” i semifinalen.

Det var när produktionen visade ett klipp på jurymedlemmen Kishti Tomitas resa genom programmets då 19-åriga historia, i samband med hennes 60-årsdag, som den allra första vinnaren gjorde entré på scenen för att överraska Kishti.

Och som han gjorde det. Daniel gjorde succé och fick Kishti att fälla glädjetårar. Hon stämde dessutom in i en härlig duett med sin tidigare adept.

– Det var en härlig upplevelse. Allt kändes så mycket större och bättre nu och det är fortfarande ett fantastiskt fint gäng i produktionen. Sen var det lite skrämmande att jag glömde bort texten en minut innan jag skulle gå in på scen. Som tur var så satt texten igen när led-skärmen väl öppnade sig och jag skulle gå in till Kishti och publiken, säger Daniel till onlinemagasinet Moderna livet.

Grattis på födelsedagen Daniel! Hoppas du har det suveränt både i dag och i livet i övrigt.

Det är alltid kul att ta en återblick för att se vad som hänt med kändisar som försvunnit från rampljuset.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev