Ingvar Hirdwalls sista farväl till tittarna – efter 50 Beck-filmer: ”Ett stort hål inte någon kan fylla”

Han är kanske mest känd som Martin Becks granne som jämt och ständigt vill ta en ”stänkare”. Trots att Ingvar Hirdwall gick bort för tio månader sedan syns han nu i sin 50:e och sista Beck-film.

– Det är en jättestor förlust. Både för mig privat, därför att vi hade en privat relation också, och för filmerna. Det är ett stort hål som inte någon kan fylla, säger Peter Haber till TT.

På fredag den 9 februari är det dags för den 50:e filmen i ”Beck”-serien med Peter Haber, 71, i huvudrollen som poliskommissarie Martin Beck. 1997 gjorde han sin första insats som Maj Sjöwall och Per Wahlöös stora kriminalhjälte och nu har det alltså blivit 50 filmer på 27 år.

Skådespelarkollegorna har kommit och gått under åren, men hans mest kände partner var Mikael Persbrandt som under många år spelade polisassistent Gunvald Larsson.

Läs mer: ”Beck”-kollegornas nya kärleksbesked – Martin Wallström och Jennie Silfverhjelm är ett par

Däremot finns det en till person som synts i samtliga 50 filmer sedan Haber tog över. Det handlar om Ingvar Hirdwall som tragiskt nog gick bort i april i fjol. Han var då 88 år gammal.

STOCKHOLM 020916- Ingvar Hirdwall inför premiären på "Revisorn" på China Teatern. Foto: Jan Collsiöö/TT
Skådespelaren Ingvar Hirdwall. Foto: Jan Collsiöö/TT

Somnade in i sitt hem

Hirdwall spelade Martin Becks granne Valdemar som iförd stödkrage ofta dyker upp på balkongen bredvid Becks. Då erbjöd han titt som tätt sin granne att ta en ”stänkare”.

Han somnade in i sitt hem under skärtorsdagen i fjol.

– Det är en av våra största skådespelare och en väldigt nära och kär vän som jag har förlorat. Det är en upptrampad stig emellan oss. Även om vi inte sågs under långa perioder hade vi alltid en kontakt med varandra. Han är oersättlig, sa kollegan Peter Haber till Expressen när nyheten kom ut.

Nu när den 50:e filmen om Martin Beck, med Haber i huvudrollen, kommer ut syns Ingvar Hirdwall för sista gången som hans granne. Den spelades in drygt ett halvår innan hans död.

– Det kom som en blixt från klar himmel, säger nu Haber till TT om vännens död.

– Det är en jättestor förlust. Både för mig privat, därför att vi hade en privat relation också, och för filmerna. Det är ett stort hål som inte någon kan fylla, fortsätter han.

 Ingvar Hirdwall, Mikael Persbrandt och Peter Haber i Beck
Ingvar HIrdwall, Mikael Persbrandt och Peter Haber. Foto: Bengt Wanselius/TV4/Cmore

Skarsgård får större roll

I den nya ”Beck”-filmen som heter ”Dödläge” har Valter Skarsgård fått en större roll. Han spelar Martin Becks barnbarn Vilhelm, som nu är polisaspirant. I filmen blir han kidnappad och det krävs en snabb aktion för att rädda honom.

Det är den sjätte filmen som Skarsgård är med i och till TT säger nu Haber att han hoppas att den unge skådisen tar över den dagen då han själv väljer att kliva åt sidan.

– Jag tycker att han skulle vara en värdig arvtagare om jag plötsligt känner att jag inte vill längre. Så är det både en bra och ganska logisk arvtagare faktiskt, säger han.

Trots att Haber gjort det här så pass länge har han inga planer på att sluta nu. Men hade någon tidigare berättat för honom att han skulle göra 50 ”Beck”-filmer hade han trott att det var ett skämt.

– Hade man vetat det då så vete fan om man hade sagt ja till att göra 50 filmer. Men det blev så. Så jag har bara åkt med så att säga, säger Peter Haber.

Du är så saknad Ingvar. Det är många som älskade din rolltolkning i ”Beck”, men även andra roller du gjort.

Vila i frid där du är. Hoppas du tar dig många ”stänkare” i himlen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev