Stellan Skarsgårds nya ödesbesked – då lägger han ner skådiskarriären: ”Tillräckligt av mig”

Den svenska världsskådespelaren Stellan Skarsgård är aktuell med en riktig storfilm i form av ”Dune: Part Two”. Trots att han är 72 år är han hetare än någonsin.

I en intervju med King Magazine berättar han när han tänker lägga av att jobba.

Det finns inte en människa i Sverige som inte vet vem Stellan Skarsgård, 72, är.

Han debuterade redan som 16-åring i filmatiseringen av Fritiof Nilsson Piratens klassiska bok ”Bombi Bitt och jag”.

Läs mer: Stellan Skarsgård fyller 72 år – så jobbar han och 25 år yngre hustrun tillsammans

Sedan dess har han spelat många stora roller och han har banat väg för andra svenskar i Hollywood, bland annat för hans söner Alexander, Gustaf och Bill.

Vi minns honom bland annat i ”Den enfaldige mördaren”, ”Good Will Hunting”, ”Pirates of the Caribbean”, ”Arn”, ”Mamma Mia!” och i den prisade tv-serien ”Chernobyl”.

Stellan Skarsgård Dune
Stellan Skarsgård under premiären för ”Dune” här i Sverige. Foto: Christine Olsson/TT

Har en roll i storfilmen ”Dune”

På senare tid har Stellan även varit med i storproduktionen ”Dune”, både den första och andra delen. ”Dune: Part Two” hade premiär för ett tag sedan och där spelar han den tjocka Baron Vladimir Harkonnen.

Stellan har berättat att det tog honom åtta timmar att sitta i sminkstolen och bli fixad och sminkad varje dag. Det var med andra ord en ordentlig pärs.

– Jag kissar inte på hela tiden. Jag dricker inget vatten över huvud taget och så håller jag mig hela dagen. Lyckligtvis är det bara 10 inspelningsdagar för mig. Hade det varit 50 inspelningsdagar hade jag inte gjort ”Dune”, säger han i en intervju med King Magazine.

Stellan Skarsgård var under många år gift med läkaren My Skarsgård och de fick sex barn ihop. De var äkta makar mellan 1975 och 2007, men efter flera tuffa år då hon bland annat fick ett cancerbesked och blev alkoholist, valde de att separera.

Sedan 2009 är han i stället gift med Megan Everett och de har sönerna Ossian och Kolbjörn ihop.

Nästan alla barnen skådespelar

Faktum är att hela sex av Stellans åtta barn är skådespelare.

– Man vet inte vad som är arv och vad som är miljö. De ser väl att jag har kul i mitt jobb. Det är tur att de blev begåvade också, för annars hade det inte fungerat, säger han.

Att Alexander, Gustaf, Bill och Valter skådespelar vet de allra flesta om. Men även de två yngre barnen har debuterat på filmduken. Ossian var bland annat med i julkalendern i fjol och Kolbjörn hade en liten roll i serien ”Clark”, där han spelade en yngre version av sin storebror Bill.

Då slutar Stellan Skarsgård

Trots att han hållit på så länge med sin skådespelarkarriär ser han just nu inget slut på den. I en tidigare intervju sa han att han kommer fortsätta ända in i döden.

Det står han fortfarande fast vid.

Stellan Skarsgård
Världsskådisen Stellan Skarsgård. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Så länge det finns tillräckligt av mig kvar att visa, så länge kommer jag att hålla på, säger han.

Du är riktigt grym, Stellan. Många kommer bli ledsna och besvikna den dagen du slutar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev