STORT GRATTIS: Agnetha Fältskog fyller 74 år – oväntade idén som låg bakom comebacken

En av svensk musikhistorias allra största fyller 74 år i dag. Stort grattis säger vi till forna ABBA-medlemmen Agnetha Fältskog.

Redan som 16-åring debuterade smålänningen Agnetha Fältskog i dansbandet Bernt Enghardts orkester, samtidigt som hon arbetade som växeltelefonist på en bilfirma.

Året därpå slog hon igenom med singeln ”Jag var så kär”. Skivan sålde i 80 000 exemplar och följdes upp av nya singelsuccéer.

Läs mer: Fansens tuffa kritik mot Agnetha Fältskog – hårda tonen mot ABBA-legendens nya drag: ”Mer än en besvikelse”

Tre år senare började hon turnera runt med Festfolket, det som sedermera kom att bli ABBA. Hon spelade där med sin make Björn Ulvaeus samt med det äkta paret Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson. De fick sitt stora genombrott 1973 med ”Ring ring (bara du slog en signal)” som kom trea i ”Melodifestivalen” – ett år senare vann de hela ”Eurovision Song Contest” med ”Waterloo”.

Den stora världssuccén var ett faktum.

Agnetha Fältskog
Tidigare ABBA-medlemmen Agnetha Fältskog, 1976. Foto: Olle Lindeborg/TT

Bröt upp och gick olika håll

Det höll däremot inte längre än tio år. Sedan hade en av världens mest kända popgrupp genom tiderna, ABBA, splittrats.

Björn och Benny har fortsatt att skriva musikaler och flera låtar ihop. Anni-Frid har släppt tre soloalbum och Agnetha har också spelat in egen musik.

Hon har släppt många egna album, både på svenska och engelska. Det senaste kom så sent som i höstas – då bara två år efter att ABBA återförenats och spelat in ny musik i form av plattan ”Voyage”.

”A+” kom alltså 2023, exakt tio år efter att senaste albumet ”A” släpptes. Låten ”Where do we go from here?” premiärspelades på brittisk radio och hyllades.

– Den har funkat jättebra i England och flera länder i Europa. Det är väldigt kul att Agnetha är så omhuldad som hon är. Hon har en av de där riktiga poprösterna, som alla känner igen med en gång, sa låtskrivaren Jörgen Elofsson, som jobbat nära Agnetha i många år, till TT i höstas.

På Agnethas initiativ

Agnetha ger väldigt sällan intervjuer och hon har hållit en låg profil i flera år. Däremot var hon inte svårövertalad att hoppa på ett nytt ABBA-projekt, och att det blev ett nytt soloalbum var faktiskt hennes idé.

– Hon sade någonting till mig för ungefär två år sedan. ”Undrar hur skivan hade låtit om jag hade gjort den i dag?”. Så jag föreslog för mina kollegor i studion att vi skulle testa att göra om låtarna. Vi spelade upp dem för henne och hon tyckte att det lät jättebra, sa Jörgen Elofsson.

Agnetha Fältskog
Agnetha Fältskog i dag. Foto: TT/TT

I albumet ”A+” gjorde han, tillsammans med Anton Mårtensson, om samma låtar som hon spelade in på skivan ”A”. Däremot har en ny låt tillkommit. Ljudbilden på albumet är annars det stora.

– Den första versionen doftar väldigt mycket 1970-tal, med stråkar och stor orkester. Just då, 2013, var EDM-musik och hiphop så dominerande och vi ville göra tvärtom. Men nu har popen dykt upp igen, så nu gjorde vi låtarna i modern popversion, för 2023, förklarade han.

Stort grattis på din födelsedag, underbara Agnetha Fältskog. Vi är många som önskar dig all lycka.

Tack för musiken!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev