Foto: Youtube/TT

Björn Skifs firar 50 år med historiska USA-listettan – så blir privata festen med vännerna: ”En stor dag”

Björn Skifs och Blåbus blev första svenskar att få en listetta i USA.
Nu kan Nöjeslivet berätta om planerna inför firandet av det historiska jubileet – på dagen 50 år senare.
– Det är en stor dag för svensk musik, säger Anders Berglund till Nöjeslivet.

Den 6 april 1974 är en hörnsten i den svenska musikhistorien. 

Det var nämligen då som Abba vann Eurovision Song Contest för Sverige med ”Waterloo” och fick sitt genombrott.

Men inte nog med det: 6 april 1974 var också dagen då en svensk grupp för första gången toppade den amerikanska Billboard-listan ”Hot 100”. 

Hetast i USA då? 

Björn Skifs och Blåbus (eller Blue Swede som de kallade sig internationellt) med ”Hooked on a Feeling”.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 1974-02-25 Sångaren och musikern Björn Skifs och hans bandmedlemmar i Blåblus som tilldelats en guldplatta i Stockholm 25:e februari 1974, för deras skivalbum "Pinewood rally" som har sålts mellan 35 000 0ch 40 000 exemplar i Sverige. Foto: Olle Lindeborg / TT
STOCKHOLM 1974-02-25 Sångaren och musikern Björn Skifs och hans bandmedlemmar i Blåblus som tilldelats en guldplatta i Stockholm 25:e februari 1974, för deras skivalbum ”Pinewood rally” som har sålts mellan 35 000 0ch 40 000 exemplar i Sverige. Foto: Olle Lindeborg / TT

Så hamnade Björn Skifs och Blåbus etta i USA: ”Svenska musikundrets födelsedag”

Att hamna högst upp på världens viktigaste topplista smällde förstås högt för svenskarna. 

– Jag fattade det fortfarande inte: ”Vadå, etta? Vadå USA?” Nej, jag förstod det inte. Det var overkligt, sade Björn Skifs i SVT:s dokumentärserie ”Det svenska popundret”. 

Låtskrivarkollegan Bengt Palmers menar att den här dagen smäller högt.

– Jag tycker det går inte nog att understryka det här fullständigt osannolika att det händer på samma fucking dag. Ursäkta min dåliga norska, men det är precis vad det gjorde! Och det tycker jag, något förmätet kanske, att det svenska musikundret har en födelsedag: och det är 6 april 1974, säger Bengt Palmers i SVT.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20130531 Repetitioner av musikalen "Spök" som väkts till liv av radarparet Björn Skifs och Bengt Palmers Foto: Leif R Jansson/TT
STOCKHOLM 20130531 Repetitioner av musikalen ”Spök” som väkts till liv av radarparet Björn Skifs och Bengt Palmers Foto: Leif R Jansson/TT

Utöver ”Hooked on a Feeling” fick Blåbus ytterligare en hög placering på Billboard: en cover på ”Never My Love” från samma LP. Men karriären tog sedan aldrig riktigt fart i USA och Skifs och Blåbus vände hemåt Sverige igen.

– Vi sa ju själva att vi inte kunde komma förrän i slutet på augusti. ”Varför inte det?”. ”Vi har ju för fanken kontrakt här med säkert 30 folkparker vi måste klara av i sommar. Inget får komma emellan, om det inte är nån stor grej”, sade Skifs i SVT-dokumentären och fortsatte:

– Sen åkte vi över, och då hade det naturligtvis svalnat. Som ju saker har en tendens att göra i den här branschen. 

Så ska jubileet firas – 50 år efter ”Hooked on a Feeling”

När vi på lördag ser att det är den 6 april 2024 i kalendern har det gått på dagen 50 år sedan Skifs och Blåbus toppade den amerikanska Billboard-listan.

Detta ska förstås uppmärksammas, kan Nöjeslivet nu berätta.

Det är Anders Berglund, bandets keyboardist mellan 1973-1975, som avslöjar att ett firande är på gång.

– Jag pratade med Bengt Palmers, producenten, häromdagen. Det är ju så här, att den 6 april vann ju ”Waterloo” i Brighton för 50 år sen. Men även samma dag gick ju Björn Skifs upp och var med på USA-listans förstaplats med ”Hooked on a Feeling”. Jag var med i bandet där. Det är en stor dag för svensk musik, säger Berglund till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

ESKILSTUNA 20200229 Anders Berglund på scen under Andra chansen i Melodifestivalen i STIGA Sports Arena. Foto: Naina Helén Jåma / TT
ESKILSTUNA 20200229 Anders Berglund på scen under Andra chansen i Melodifestivalen i STIGA Sports Arena. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Han är märkbart laddad inför återföreningen med sina tidigare bandkompisar. Dirigenten och pianisten som i många år syntes i såväl Melodifestivalen som ”Så ska det låta” har under våren också varit aktuell med showen ”Alla älskar Eurovision” tillsammans med bland andra Måns Zelmerlöw och Malmö symfoniorkester på Malmö Live.

Ska ni fira det på något vis? 

– Ja, vi kommer att ha en privat middag bara med de som var med i bandet och skivbolaget. Vi gör ingen stor grej utav det mer än att vi har lite trevligt tillsammans. Ja, det är kul, säger Berglund.

Det blir hela gänget som är med? 

– Ja, som var med i bandet. Tyvärr är det två som är borta. Men resten kommer, och Björn och Bengt och skivbolaget. Det är kul faktiskt. 

Hoppas ni får en underbar kväll! 

– Det ska bli kul. Det blir säkert nostalgi och gamla stories från förr, säger Berglund och skrattar.

Stort grattis på 50-årsdagen, säger vi till hela Blåbus!

Tack för musiken!

Dela gärna vidare artikeln om du också vill hylla denna hörnsten i svensk musikhistoria.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev