Foto: Henrik Montgomery/TT & Carolina Byrmo/TT

Kalle Moraeus fina relation med dottern Johanna – så stöttar stjärnan henne i drömkarriären: ”Det gjorde jag bra”

Kalle Moraeus dotter Johanna har gått i pappas fotspår.
Den folkkäre artisten är mäkta stolt – samtidigt som han också inser hur deras respektive musikerliv påverkar deras vardag.
– Det är bara att klappa sig på axeln och säga: ”det gjorde jag bra”, säger Moraeus till Nöjeslivet.

Kalle Moraeus är högaktuell med ett helt nytt turnékoncept som ska hylla den historiska, svenska sångskatten.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2022-06-06 Kalle Moraeus uppträder under det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 2022-06-06 Kalle Moraeus uppträder under det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Tillsammans med musikalstjärnorna Gunilla Backman och Johan Boding gör den folkkäre spelemannen från Orsa gemensam sak med en stor orkester där bland andra gitarristen Mikael ”Nord” Andersson ingår.

I fokus – den svenska sånghistorien.

Därför går turnén, som inleddes i Uppsala den 1 mars, under titeln ”Den svenska sångboken”. Showen beskrivs som ”en hyllning till alla de fantastiska artister och låtskrivare som vårt land har tagit fram”. Men också ”en resa genom vårt musikaliska arv och den enorma skatt av musik och sång som ligger bevarad där”.

Artikeln fortsätter under bilden.

"Den svenska sångboken" med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto
”Den svenska sångboken” med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto

Musikerna har utgått från sig själva när de valt ut låtlistan till ”Den svenska sångboken”. Samtidigt står det också klart vilka låtar som kommer bli mest känslosamma för artisterna att framföra.

– Afzelius låtar är ju mycket känslor. Micke ”Nord” Andersson som är med har en berättelse som är väldigt stark. Han har spelat med de flesta, som Afzelius och Mikael Wiehe. Sen blir det väldigt känslosamt att spela Stefan Nilsson. Det är vår vän som gick bort i våras. Och även Lasse Berghagen kommer kännas. De som nyligen försvunnit från oss för tidigt, säger Gunilla Backman till Nöjeslivet.

Kalle Moraeus intensiva år – utanför hemmet: ”Skitjobbigt”

Kalle Moraeus ser fram emot turnén, samtidigt som han medger att det senaste året varit intensivt.

– Jag har aldrig jobbat så mycket som året 2023. Aldrig haft så mycket spelningar. Tre turnéer. Det kan bli så att man är ute och jobbar för mycket, så man är inte hemma och bestämmer vad man ska göra nästa år. För man har häcken full. Det har varit helt sjukt, säger Moraeus till Nöjeslivet.

Hur mår du efter ett sånt år?

– Ja… Att få leta efter grejer i huset för man kommer inte ihåg vart man har lagt det, för det var så länge sen man var hemma. Lite så är det. Det är ju skitjobbigt, tycker jag, att inte få vara hemma. Jag har nyss varit hemma i 2,5 vecka och jag tror inte jag spenderat så mycket tid hemma sen i juni, säger Moraeus.

Och att bara vara hemma är annars någonting som den folkkäre stjärnan vanligtvis trivs med.

– Man får leta efter grejerna hemma i huset för man kommer inte ihåg var man lagt dom eftersom det var så längesen man var hemma. Det är skitjobbigt tycker jag, att inte få vara hemma, säger Moraeus och fortsätter:

– Jag har nyss varit hemma i 2,5 vecka och jag tror inte jag spenderat så mycket tid hemma sen i juni. 

Att ofta vara ute på turné innebär också att han inte hinner träffa nära och kära i lika stor utsträckning som han hade hoppats.

Förändringen i relationen med dottern Johanna – båda ute på olika turnéer

Dottern Johanna Moraeus har gått i pappas fotspår. Hon är också musiker – och befinner sig precis som pappa på vägarna mellan olika scener.

Detta har medfört en förändring för dem båda: far och dotter hinner inte alls ses lika ofta som tidigare, berättar Kalle.

Artikeln fortsätter under bilden.

Johanna Moraeus spelade vid De gamlas dag på Ekebyhovs slott på Ekerö, Stockholm 2019-08-28 Foto: Carolina Byrmo / TT

Pappa Kalle misstänker nämligen att deras båda musikerscheman kommer hålla dem på olika håll för en tid framöver.

– Jag har ju en dotter som är turnerande musiker själv. Så jag har väl att sikta på midsommar, att få träffa henne i alla fall, tänkte jag … , säger han till Nöjeslivet.

Kalle Moraeus är glad för dotterns skull.

– Hon är frilansande violinist. Förra veckan var hon med Göteborgssymfonikerna. Det är riktigt stort, säger Moraeus.

Då blir du stolt? 

– Ja, för fan!

Att dottern spelat med Göteborgs Symfoniker menar Kalle väger tungt. Själv känner han igen sig mycket i sin dotter och var i karriären hon befinner sig just nu.

– De kallar sig själva för ”nationalorkestern”. Hon är frilansare, det var som när jag började jobba efter musikhögskolan. Då ringde de varje vecka och till slut fick jag varje vecka i Örebro. Så jag hade 25 veckor på Stora hotellet i Örebro. Men det är det livet som hon lever nu. Och det har gått skitbra, så det är bara att klappa sig på axeln och säga: ”det gjorde jag bra”, säger Moraeus till Nöjeslivet.

Fina orden om dottern: ”Anledningen att leva”

I en intervju med Hemtrevligt har Kalle Moraeus tidigare också berättat om sin fina relation till dottern.

– Det är livets djupaste relation. Anledningen att leva. Halva jag. Vi har nästan daglig kontakt, Johanna och jag. Jag stöttar henne så mycket jag kan. Det kan ju också vara genom att hålla sig borta lite grann, sade Kalle Moraeus i en intervju med tidningen för några år sen.

Han har också kallat dottern för sin bästa vän, och var mäkta stolt då hon tog examen i förfjol.

Artikeln fortsätter under bilden.

Om Johanna kommer att besöka pappa Kalles turné på plats i vår är oklart.

Men Moraeus har redan räknat bort några andra familjemedlemmar ur den ekvationen …

– Mina bröder har väl aldrig gått på en konsert som jag spelat. Inte ens om jag spelat i grannkåken, så kommer de! säger han och skrattar.

Stort lycka till med turnén, Kalle!

Dela gärna vidare artikeln.

Fakta: Turnéplan ”Den Svenska Sångboken” 2024

Med Kalle Moraeus, Gunilla Backman, Johan Boding och Micke ”Nord” Andersson.

1 mars Uppsala, UKK
2 mars Stockholm, Berwaldhallen
3 mars Linköping, Konsert & Kongress
5 mars Göteborg, Lorensbersteatern
6 mars Göteborg, Lorensbergsteatern
7 mars Borås, Åhaga
8 mars Helsingborg, Konserthus
9 mars Allingsås, Estrad
10 mars Nyköping, Culturum
15 mars Kalmar, Kalmarsalen
16 mars Malmö, Slagthuset
17 mars Karlskrona, Konserthus teatern
20 mars Bollnäs, Kulturhus
21 mars Östersund, PB Hallen
22 mars Östersund, PB Hallen
23 mars Sundsvall, Tonhallen
24 mars Gävle, Konserthus
Biljetter via mtlive.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev