Här hedras Lasse Berghagen i ”Idol” – Pär Lernströms känslosamma ord i sändning: ”Saknar dig redan”

I torsdags gick älskade artisten Lasse Berghagen, 78, bort. I fredags hyllades han i ”Idol” i TV4. Programledaren Pär Lernström sa några fina ord om Lasse medan husbandet spelade ”En kväll i juni”.

– Vi saknar dig redan Lasse, men din musik, den har vi för alltid, sa Lernström.

Lasse Berghagen, hela Sveriges teddybjörn och ikonisk programledare för ”Allsång på Skansen”, gick bort i torsdags vid 11-tiden. Han hade lidit av ett hjärtfel en längre tid.

Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån”, skrev hans familj i ett mejl till TT.

Han hyllades på flera håll redan samma dag och kväll. Hela Sverige var i stor sorg.

Läs mer: Lasse Berghagens dotter Maria bryter tystnaden – första orden efter pappans död: ”Är så jävla…”

– Han var en väldigt fin människa. Han saknas och fattas mig något otroligt, säger vännen Lasse Kronér.

– Jag hörde hans röst och förstod att det var jävligt illa. Men ändå blir det en chock och ett tungt slag, säger vännen Lasse Holmsom kände Berghagen i över 50 år.

Lasse Berghagen
Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

– Folk kände att han var genuin, det går inte att bluffa det i 50 år, förklarar författaren Marcus Birro, som skrev Lasses självbiografi ”Hej livet!” för två år sedan.

Det var bara några av de offentliga uttalandena som gjordes i torsdags.

Pär: ”Lasse, du var en förebild”

I fredags sände TV4 i vanlig ordning sitt underhållningsprogram ”Idol” på bästa sändningstid. Veckans tema för artisterna var: ”Sveriges bästa låtar”.

Precis innan en av de första reklamuppehållen började programmets husband att spela Lasse Berghagens låt ”En kväll i juni” i bakgrunden.

Programledaren Pär Lernström, 43, tittade in i kameran och sa med känslosam röst:

– Lasse, du var en förebild oavsett om vi talar om som programledare, som artist eller om ren och skär medmänsklighet.

Publiken började då applådera för att hedra minnet av den folkkäre artisten.

– Vi saknar dig redan Lasse, men din musik, den har vi för alltid, sa Lernström.

Pär Lernströms hyllning till Lasse Berghagen i ”Idol”. Foto: TV4

Petter hyllade Lasse i ”Idol”

Senare i programmet gästade rap-artisterna Petter och ADAAM studion. Den förstnämnda lärde känna Berghagen när de spelade in den allra första säsongen av ”Så mycket bättre” sommaren 2010.

Han dök också upp under inspelningen av ”Vilket liv!” och sjöng sin tolkning av ”Stockholm i mitt hjärta” för Lasse.

– Jag brukar säga att vi var sju artister utan konsekvenstänk, men som fick till det, sa Petter om det som i dag är en riktig klassiker på TV4.

– Det var väldigt lärorikt att få vara i ett sånt forum med en sån legend och stor låtskrivare, för mig var det jättestort. Jag minns att när jag skulle gå upp och göra den här tolkningen… vi visste inte vad det här programmet skulle bli. Jag tror att det var under andra avsnittet som jag sa till producenten: ”Ni borde släppa de här låtarna”. Då fick jag som svar: ”Vi får se hur det blir med det”, sa han i ”Vilket liv!”.

Både Lasse, programledaren Renée Nyberg och publiken på Oscarsteatern skrattade gott.

När Petter och ADAAM gästade ”Idol” berättade Petter om saknaden av sin vän Lasse.

– Det är fruktansvärt sorgligt och tråkigt. En fantastisk underhållare har lämnat oss och jag hade förmånen att få lära känna Lasse. Jag lärde mig mycket av honom, sa han då.

Vilken fin hyllning av ”Idol”-gänget. Lasse, du är för evigt saknad av oss alla. Du var en sann förebild och en varm och omtänksam person.