Efter kritiken mot Aron Andersons kontroversiella utspel – nu svarar Let's dance-profilen: "Borde ha..."
Aron Anderson

Efter kritiken mot Aron Andersons kontroversiella utspel – nu svarar Let’s dance-profilen: ”Borde ha…”

Äventyraren Aron Anderson har hyllats stort för sin medverkan i årets Let’s dance.

Men efter ett kontroversiellt uttalande om de tävlande i Paralympics har tv-profilen också mött stark kritik – något han nu svarar på.

– Ja, det blev ju så olyckligt, hela den där grejen, säger han till Nöjeslivet.

Aron Anderson skriver historia i Let’s dance.

Han är tävlingens första rullstolsburna deltagare och redan under premiäravsnittet hyllades han och danspartnern Jasmine Takács till skyarna av både tittare och jury.

Och att få skriva historia i programmet betyder mycket för den uppmärksammade äventyraren.

– Det som känns extra kul är att jag blir första man i Let’s Dances internationella historia som dansar i rullstol vilket är både superkul och utmanande. Vad kommer tittarna säga? Hur kommer juryn reagera? Frågorna är många, skrev Aron Anderson på sin Instagram-sida inför premiären.

Och det blev en minst sagt lyckad premiär.

LÄS MER: Aron Andersson ryter ifrån efter rullstolshånen – stjärnans svar på tal: ”På grund av sådana som dig”

Tackade svenska folket efter succén

Dansparet fick flest röster under hela kvällen för sin cha-cha.

Efteråt sprudlade tackade Aron av glädje och tackade för allt stöd på sociala medier.

”Jag är så överväldigad över hur mycket kärlek ni visat både mig och Jasmine Takács efter gårdagens premiär. Inte nog med att vi fick en helt oväntad reaktion av juryn och en stående ovation av publiken, tack vare alla era röster fick vi även flest röster under hela kvällen!”, skrev han då och fortsatte:

”Tusen tack till alla som röstade på oss och för alla fina kommentarer och meddelanden! Det är jättemånga människor, samt föräldrar till barn med funktionsnedsättningar som kollade igårkväll som har hört av sig och berättat hur glada dom blev av att få se någon i liknande situation delta i ett sånt här program på TV… det är guld värt och gör mig så taggad att fortsätta använda denna plattform för att visa att inget är omöjligt”.

LÄS MER: Aron Anderson i Let’s Dance: Därför sitter han i rullstol

Aron Anderson kritiserades efter kontroversiella uttalandet

Men förutom att stå på dansgolvet har Aron varit aktuell i en rad olika sammanhang.

Äventyraren Aron Anderson har tävlat i Paralympics fyra gånger i tre olika sporter: Segling, kälkhockey och friidrott. Under åren 2001-2012 var Aron aktiv i Svenska landslaget i rullstolsfriidrott. 

Hans enorma talanger i Paralympics gjorde att han under årets tävlingar fick uppdraget att kommentera allt som hände i SVT.

Men mitt under sändningarna ilsknade många tittare till.

I programmet uttalade sig Aron om att det skulle vara bra med krig just för Paralympics.

”Krig är bra för rekrytering till paralympiska idrotter, för det skapar många funktionsnedsatta”, sa han i sändning rapporterade Sportbladet kort efter.

Aron Anderson slår tillbaka mot kritiken

I en intervju med Nöjeslivet svarar Aron nu på den hårda kritiken, och tar tillbaka de uppmärksammade orden.

Ja det blev ju så olyckligt, hela den där grejen. Ja vi satt ju där och kommenterade massa kring kriget och så var det ju det där. Hur Ryssland inte blivit en del av Paralympics och det var en markering, säger han och fortsätter:

Jag tyckte att det där uttalandet var ett konstaterande. Sen förstår jag så här i efterhand att det var jätteklumpigt formulerat. Jag borde ha formulerat helt annorlunda. Men så här är verkligheten, så här är det tyvärr. Tittar man på Paralympics, så har Paralympics varit en fantastisk möjlighet för många med funktionsnedsättning eller om folk är krigsskadade. Eller som man som jag varit med i en bilolycka eller vad man ha för handikapp eller funktionsnedsättning och senare ta sig tillbaka till livet.

Aron Anderson
Foto: TV4

”Vill absolut inte säga att krig är bra på något sätt”

Paralympics såg dagens ljus för första gången efter andra världskriget när krigsskadade veteraner skulle rehabiliteras, skriver Svenska Dagbladet.

Det var tävlingens ursprung som Aron hade i åtanke när han uttalade sig om krig.

Jag vill absolut inte säga att krig är bra på något sätt, absolut inte. Men tyvärr blir det väldigt mycket krigsskador och då kanske några utav dem kan komma tillbaka till livet med livsglädjen i idrotten precis som jag gjorde efter min funktionsnedsättning, säger han.