Robinson-Buba försvann helt efter att ha röstats bort två gånger – så lever såpastjärnan 24 år senare 

Veterinären Buba Badjie fick sitt genombrott i ”Robinson” 2000. Trots att han röstades ut två gånger hyfsat tidigt i programmet blev han en stor favorit hos svenskarna.

24 år senare lever den forne tv-stjärnan ett annat liv.

2000 blev Buba Badjie ”Robinson”-Buba med hela det svenska folket. Han åkte till Malaysia och var borta i två månader.

Under de månaderna hann han med mycket. Den då 33-åriga veterinären blev snabbt populär och känd – men han minns tillbaka på en tid som kantades av mycket konflikter.

Bland annat hotade han sina medtävlande att förstöra hela lägret med en machete.

Läs mer: Skandalprofilen Sebastian Dawkins satte skräck i alla på Farmen – så lever såpastjärnan nu: ”Ångrar inget”

– Vissa blev favoriter, andra mindre populära. Jag är nöjd med tiden men jag skulle aldrig göra om det. Jag tänkte innan att nu ska jag testa mina gränser och jag var nödvändig för laget. När sammanslagningen närmade sig kände man av tävlingen. De starka blev hot och offer. Det var verkligen pakternas ”Robinson”, har han sagt i en intervju med Aftonbladet från 2018.

Buba Badjie, Robinson
”Robinson”-deltagaren Buba Badjie. Foto: Claudio Bresciani/TT

Faktum är att Buba lyckades med bedriften att bli utröstad av de andra hela två gånger. Han var den åttonde personen som fick flest röster i ett öråd, men eftersom en annan deltagare tvingades lämna så fick han chansen att duellera om en plats på ön.

Buba gick vinnande ur den striden och fick tre veckor till innan han röstades hem för gott.

Skilde sig när han kom hem

När han kom hem till Sverige igen var han minst sagt känd.

– Jag blev ju ”Robinson”-Buba med hela svenska folket. Varje ställe jag kom till var jag igenkänd. Jag gick från att vara anonym till att vara känd och man kände sig lite utlämnad, har han berättat.

Tragiskt nog skilde sig Buba från sin fru Cecilia Engdahl kort efter han kom hem. Hon var anledningen att han flyttade till Sverige – från Gambia och via Sovjet – från första början. De fick två barn ihop: Kim och Emil.

Problemen på hemmafronten började redan innan han stack iväg och filmade ”Robinson”, men det blev inte bättre av att han hade åkt iväg på sitt livs äventyr.

– För mig var det ett tv-program som han varit med i, men för honom var det en jätteupplevelse. De har varit isolerade från omvärlden i två månader, som för dem känns som två år. Jag upplevde samma sak med alla medverkande. De hade nästan ingen verklighetsuppfattning utan pratade bara om ”Robinson”, sa ex-frun Cecilia till Aftonbladet 2003.

– Om man redan har problem är ”Robinson” det absolut sämsta man kan göra i ett förhållande, men lever man i ett stabilt förhållande är det nog inga problem, fortsatte hon.

Buba i Robinson
Buba på stranden på den malaysiska ön. Foto: Rikard Kilström/TT

Själv sa Buba följande:

– Man kommer hem med alla upplevelser, både positiva och negativa, men bara de som varit med kan förstå vad man upplevt. Efteråt börjar den mediala uppmärksamheten och efterspelet med alla inbjudningar och kändisfester. Det är inte konstigt att ens partner känner sig utanför.

Det gör Buba Badjie i dag

2007 var han med i ytterligare en uppföljande artikel från Aftonbladet. Då berättade han bland annat att han gift sig på nytt med kärleken Seynabou. De fick sonen Babu 2005.

– Min fantasi tog slut. Så jag kastade om bokstäverna i mitt eget namn helt enkelt, sa han då.

Han kommer som sagt ursprungligen från den gambianska byn Jambanjelli, men flyttade till Kiev – dåvarande Sovjetunionen – för att studera till veterinär. Ett yrke han fortfarande sysslar med.

Men hans väg var längre än andras. När han flyttade till Sverige upptäckte han att hans utbildning inte gällde här, så han fick gå om hela utbildningen igen.

– Att det är svårt betyder inte att det omöjligt. Ofta ger vi upp innan vi ens försökt. Om det så bara är tio personer som kommer in på utbildningen – varför kan du inte se dig som en av de tio, sa han i en intervju med Svenska Dagbladet Junior 2021.

i april 2004 öppnade han faktiskt sin första egna veterinärklinik i Bromma. Det blev en succé och därför öppnade han även en filial i Norrtälje senare. Han har även synts på tv och i tidningar som djurexpert i vissa frågor.

I övrigt vet man inte mycket om Buba Badji. Han försvann från rampljuset, minst sagt.

Här kan du läsa mer om Bubas egna veterinärklinik Bromma Djurklinik.

Klart man minns Buba från ”Robinson”. En riktig profil som var med för 24 år sedan.

Hur minns du de tidigare säsongerna av succéserien? Lämna gärna en kommentar på Facebook – dela och gilla-markera artikeln.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev