Foto: SVT

Mark Levengoods helt ärliga ord om Jonas Gardell i ”Stjärnorna på slottet” – väljer att berätta sanningen

De blev Jonas och Mark med hela svenska folket.
Nu öppnar Levengood upp om åren med Gardell.
Förra året valde de att skiljas efter 30 år tillsammans.
– Det har varit en enorm resa, säger Mark Levengood i ”Stjärnorna på slottet”.

Tv-programledaren Mark Levengood bildade tillsammans med skådespelaren och författaren Jonas Gardell i många år ett av Sveriges mest älskade kändispar.

Dessutom blev de också förgrundsfigurer och viktiga symboler i kampen för HBTQ-personers rättigheter i landet. I över 30 år var kändisduon ett par, och de hann dessutom med att manifestera sin kärlek genom att byta ringar.

I början av året lät paret, som har två barn tillsammans, dock meddela att de separerat. I juni bekräftade ex-paret sedan uppbrottet – de hade valt att genomgå en skilsmässa och flyttat isär.

Samtidigt har de båda flera gånger fortsatt setts sida vid sida i offentliga sammanhang, bland annat då de gick i Prideparaden i Stockholm i somras. Dessutom har de båda en fortsatt skämtsam och uppsluppen ton gentemot varandra i sociala medier.

Mark Levengoods ord om Jonas Gardell i ”Stjärnorna på slottet”

Mark Levengood är just nu högaktuell som medverkande i SVT:s långkörare ”Stjärnorna på slottet”. På lördagen sänds programledarens avsnitt, där han berättar sin livshistoria.

Där finns självklart ex-maken Gardell med i bilden.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230821 Intervju med Jonas Gardell om nya boken "Fjollornas fest”. Utgiven på Norstedts förlag. Foto: Anders Wiklund/ TT
STOCKHOLM 20230821 Intervju med Jonas Gardell om nya boken ”Fjollornas fest”. Utgiven på Norstedts förlag. Foto: Anders Wiklund/ TT

Levengood berättar om deras ungdomsår, hur de träffades och blev förälskade.

”Det var en lycka att vara ihop med Jonas”

Han öppnar också upp om de svåra åren. Om när aids kom till Sverige på 1980-talet, något han beskriver som ”fruktansvärda år” i programmet. Samtidigt som han också var glad över att han hade just Gardell vid sin sida mitt i krisen.

– Det var ju våra ungdomsår. Det var en lycka att vara ihop med Jonas när det rasade som allra, allra värst, säger Levengood i SVT.

Tittarna får också veta hur det gick till första gången han mötte ex-maken.

Artikeln fortsätter under bilden.

Mark Levengood. Foto: SVT
Mark Levengood. Foto: SVT

– Jag bodde då på ett tyglager i Solna, för det fanns absolut inga ställen att bo på. Men jag hade inget badrum hemma, så jag gick två gånger i veckan till ett badhus som ligger i Gamla stan, Storkyrkobadet. Jag låg där i mitt lilla badkar en dag, sen satte sig en liten lintott bredvid mig och ville låna min tidning. Sen så pratade han väldigt mycket. Han hette Jonas, säger Levengood och fortsätter:

– Sen gick vi ut efter en bartur och satte oss på ett taxifik och då insåg jag att han kunde alla Bette Midler-sånger, även B-sidorna. Då tänkte jag att, han har nog kvaliteter den här människan.

Så chockades Mark – av Jonas plötsliga fråga

Men Gardell skulle snart komma att överraska honom totalt.

– Sen när vi sågs nästa vecka gick vi upp på ett berg, det var en höstkväll. Han tog fram en ask med två ringar i och sa lite nervöst att ”vi kanske skulle förlova oss?”. Och jag bara såhär, säger Mark Levengood och gör en grimas. 

Artikeln fortsätter under bilden.

Så här reagerade Mark Levengood när Jonas Gardell friade till honom – efter tre veckor. Foto: SVT
Så här reagerade Mark Levengood när Jonas Gardell friade till honom – efter tre veckor. Foto: SVT

Det var han inte alls beredd på.

– ”VA?” Jag blev så chockad. Vi hade inte varit tillsammans ett skit, vi hade typ skakat hand med varandra. Vi hade träffats kanske tre veckor tidigare första gången, på badet, säger Levengood.

Men då blev svaret ja, och paret skulle komma att leva tillsammans i tre decennier.

– Om man ser på hela resan, att jag var olaglig de första tio åren av mitt liv, för det var inte lagligt med homosexuella. Till ett liv där jag får gifta mig, skydda mig och min familj också lagligt. Det har varit en enorm resa, och vi har kommit mycket längre än jag någonsin trodde att vi skulle komma.

Därför friade Jonas till Mark – efter tre veckor

Jonas Gardell har själv berättat om det udda frieriet när han gästat ”Hellenius hörna” i TV4, och bekräftade då att han friade bara tre veckor efter att de första gången sågs. 

De hade stämt träff på en restaurang i Stockholm, men enligt Gardell var Levengood en timme sen. 

– Sen tog jag upp honom till Observatorielunden och sen blev det lite känsligt. Mitt hjärta dunkar så mycket så att alla hör det. Sen tar jag fram ringasken och sa: ”det var en liten annan sak. Jag tänkte vi skulle förlova oss också?”. Jag minns hur min hand darrade med den här lilla asken, och det var ju löjligt för vi hade ju inte ens kyssts. Vi kände knappt varandra. Jag var beredd på nej-et, för jag är en sån som alltid fått nej i mitt liv. Det var inte så många som hade velat ha mig innan. De förstod inte värdet av en så sjuk och syndig människa som jag, sade Gardell då i ”Hellenius hörna”.

Han fortsatte:

– Jag stod där, det var alldeles tyst och jag väntade på ”näää”. Och så plötsligt hör jag honom säga: ”Jo. Jo, om man skulle ta och förlova sig så smått”.

”Stjärnorna på slottet” sänds lördag 13 januari klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev