Christer Björkman visar stora förvandlingen – nya stilen i Eurovision

Christer Björkman hyllas efter nya stilen – bilderna visar oväntade förvandlingen i Eurovision Song Contest 2023

Här gör Christer Björkman plötsligt comeback i Eurovision – och visar samtidigt upp sin nya, tuffa stil.
Före detta Mello-generalen hyllas nu stort för sin förvandling.

Christer Björkman är den moderna Melodifestivalens pappa.

När tv-producenten och artisten tog över SVT:s flaggskepp i början på 2000-talet gjorde han genast om programformatet. Melodifestivalen gick från ett endaste program till totalt sex program fördelat på fyra deltävlingar, en kvalomgång som då sändes i ”Söndagsöppet”, och sedan den stora finalen.

Resultatet? Upplägget blev en gigantisk succé – Melodifestivalens tittarsiffror sköt i höjden och har stadigt toppat listorna över de mest sedda tv-programmen i Sverige per år.

LÄS MER: Zlatans skarpa uttalande om Loreen – starka reaktionen efter stjärnans beslut

Samtidigt uteblev det stora slutmålet för Björkman och kompani i många år: nämligen en slutseger i Eurovision Song Contest.

Fram tills år 2012 – då en viss tidigare ”Idol”-deltagare gjorde braksuccé.

Björkmans nyckelroll – när Loreen vann Eurovision 2012

Loreen Talhaoui, 39, tog hela Sverige och kontinenten med storm. Med bidraget ”Euphoria” sjöng hon alla av stolen och kammade hem den femte blågula segern i ESC genom tiderna.

Bilderna ger fortfarande många Melodifestivalfans rysningar.

LÄS MER: Lasse Kronérs nya ilskna kritik mot Eurovision – hårda känga inför avgörandet: ”Bedrövliga”

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Detta markerade också en milstolpe för Sveriges framgångsrika 2010-tal i Eurovision. Under Mellogeneral Björkmans ledning plockade vi också hem vinsten i tävlingen år 2015, med Måns Zelmerlöws ”Heroes”. Dessutom blev det brons 2011 (”Popular” med Eric Saade) och 2014 (”Undo” med Sanna Nielsen), och därefter flera topp tio-placeringar.

Innan Björkman tackade för sig efter schlagersäsongen 2021. Det var då som han själv programledde Melodifestivalen tillsammans med flera profiler den säsongen, bland andra Lena Philipsson, innan han lämnade över SVT:s musiktävling i andra händer.

LÄS MER: Så stöttas Loreen av pojkvännen Charli – nya bilderna på paret

Sedan dess har han bland annat försökt sprida Eurovisions tanke om att förena och underhålla genom musik i direktsänd tv till andra sidan Atlanten. 2022 sjösattes ”American Song Contest” i USA med bland andra stjärnor som Snoop Dogg och Kelly Clarkson som programledare. Succén har dock hittills uteblivit för Björkmans USA-projekt med vikande tittarsiffror som följd.

Hemma i Europa är Björkmans ställning fortsatt ohotad. Han ses som en förgrundsfigur inom både Melodifestivalen och Eurovision, och i år har han följt dramatiken i Liverpool på plats bakom kulisserna.

LÄS MER: Christer Björkmans kommentar till Loreen – strax före avgörandet i Melodifestivalen 2023

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2021-02-06 Programledaren Christer Björkman vid Melodifestivalens första deltävling i Annexet på lördagen Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 2021-02-06 Programledaren Christer Björkman vid Melodifestivalens första deltävling 2021. Foto: Jonas Ekströmer / TT

På bilder på Instagram kan man se hur han lägger en varm hand om Sveriges vinnarhopp Loreen bakom kulisserna. Men faktum är att Björkman, som i många år var delegationschef för den svenska Eurovisiontruppen, inte är involverad i det svenska bidraget den här gången.

I stället har han andra åtaganden i samband med den stora musiktävlingen.

– Christer Björkman tillhör inte den svenska delegationen. Han är här för möte med EBU om att Chile och Sydamerika ska göra ett South American Song Contest, skriver SVT:s pressansvariga till Nöjeslivet.

Björkman kommer också att ha en roll för Eurovision-produktionen då han personligen delar ut priset Marcel Bezençon Awards inför finalen. Priset instiftades av just Björkman år 2002 och delas ut i tre kategorier: pressens pris som går till den samlade journalistkårens favorit i Eurovision, artistpriset som delas ut av kommentatorerna till deras favorit, respektive kompositörspriset som delas ut till främsta låtskrivare.

LÄS MER: Edward af Sillén bryter tystnaden – dramatiken som tittarna inte får se i Eurovision

Loreens fina ord om stödet från Christer Björkman

Detta har dock alltså inte hindrat honom från att samtala med sin sedan många år kollega och vän Loreen i kulisserna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Loreen har själv tidigare bekräftat sin fina relation till Björkman.

– Vi har ofta kontakt med varandra, vi har lärt känna varandra väldigt väl genom åren och han har varit ett fint stöd kring min medverkan den här gången, har Loreen tidigare berättat för Nöjeslivet.

LÄS MER: Loreen om stora stödet från Christer Björkman – fina relationen 11 år efter vinsten i Eurovision: ”Vi har ofta…”

Björkmans plötsliga comeback i Eurovision Song Contest bakom kulisserna har inte gått fansen obemärkt förbi.

På nya bilder i sociala medier poserar han också med bland andra SVT:s kommentator Edward af Sillén och ”Tattoo”-låtskrivaren Thomas G:son – och visar samtidigt upp en helt ny sida av sig själv. Den tidigare Mello-generalen har nämligen helt bytt stil!

Christer Björkmans nya tuffa stil hyllas stort

Iklädd en cool skinnjacka och en helsvart outfit ger han ett rockigt intryck bakom schlagerkulisserna i Liverpool – samtidigt som han har odlat en imponerande kalufs. Framför allt det senare är förstås något Christer har full koll på; han är trots allt utbildad frisör och hade en egen frisersalong, ”Capello Bella”, i hemstaden Borås mellan åren 1980 och 1987.

– Bakuboyz möts igen! Efter att ha förvandlats till något äldre män, skriver Björkman till bilden och syftar på 2012 då af Sillén kommenterade Loreens seger i Azerbajdzjans huvudstad.

LÄS MER: Alexander Rybak vann Eurovision Song Contest 2009 – nya bilderna visar hur norske stjärnan ser ut i dag

G:son var med och skrev Loreens låt även den gången, och Björkman själv hade alltså en nyckelroll som delegationschef för den svenska schlagertruppen då. Nu återförenas trion i Liverpool.

Artikeln fortsätter under bilden.

Björkmans förvandling har verkligen fallit fansen i smaken. Nu hyllas han för sin nya stil.

– Vad är det för tuffa killar…!! skriver artisten Pernilla Wahlgren i en kommentar till bilden på Instagram.

– Omg Christer du är HOT! skriver artisten Ida Redig i en kommentar.

– Äldre kanske men fortfarande snygga, skriver en annan följare.

Johnny Logan-vibbar, skriver en fjärde apropå Björkmans nya stil.

På bilden nedan poserar Björkman med sin efterträdare på den viktiga posten som delegationschef för Sverige i Eurovision, koreografen och regissören Lotta Furebäck samt Loreen.

LÄS MER: Loreen bryter tystnaden – om finska konkurrenten Käärijä: ”Kommer få så mycket skit…”

Så roligt att se dig i rampljuset igen, Christer! Tack för allt du gjort för oss i Eurovision genom tiderna.

Dela gärna vidare inlägget för att visa ditt stöd till Loreen! ❤️🇸🇪