STORT GRATTIS: Kjell Bergqvist fyller 71 år – orden om speciella uppgörelsen med frun Karin: ”Vi har ett…”

Kjell Bergqvist har spelat stora filmroller i över 50 år. Men han vägrar numera att arbeta i hemlandet under vintern.

Skådespelaren, som fyller 71 år i dag, har en speciell uppgörelse med sin fru Karin för att slippa snön och kylan.

Pappan var lastbilschaufför och mamman jobbade nattskift som sjuksköterska. Efter en något stökig uppväxt i Högdalen i södra Stockholm – gymnasietiden präglades av alkohol och avstängningar från skolan – sökte sig Kjell Bergqvist till scenskolan.

Läs mer: Kjell Bergqvist blev pappa igen vid 54 års ålder – så förändrades livet med sonen Leo: ”På vissa sätt var det…”

1974, när han var 21 år gammal, fick han sin första filmroll i ”En enkel melodi”. Sedan dess har han briljerat i stora, kända filmer som ”Jack”, ”Vinterviken”, ”Den bästa sommaren”, ”Beck”, “Ondskan”, “Bröllopsfotografen”, “Kocken” och många, många fler.

Kjell Bergqvist. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kjell har också varit med i älskade och uppskattade tv-serier. Bland annat ”30 grader i februari”, “Mäklarna”, “Springfloden” och “Bäckström”.

Fick två döttrar med fotomodellen

Mellan 1988 och 2000 var han gift med skönhetsdrottningen Yvonne Ryding. De fick två döttrar, Sandra och Nathalie, ihop.

Uppbrottet från Yvonne tog hårt på honom och familjen.

– En skilsmässa är ju ingenting som går över på en dag. På ett sätt är det fortfarande en sorg, framför allt för barnen. Sandra och Nathalie var fem och nio år. Att se dem packa väskor varannan vecka var en jävla sorg. Ett par år innan och något år efter var det väldigt stökigt. Sedan dess har Yvonne och jag varit jättebra kompisar. Även om vi var osams i början hade vi hela tiden en gemensam strategi för barnen. Saker som var tillåtna hos pappa skulle också vara tillåtna hos mamma, har han berättat för Hälsoliv.

Men efter den tuffa tiden träffade han kärleken på nytt – i 18 år yngre Karin. De gifte sig och fick sonen Leo. Kjell var 54 år när sonen föddes.

– Han var absolut planerad. Det är Karins enda barn. Hon var 29 när vi träffades. Jag förstod från början att det fick jag ju ta på köpet, har han sagt om beslutet att skaffa barn så sent i livet.

Ställde ultimatum inför inspelning

Kjell Bergqvist var en av huvudrollsinnehavarna i julkalendern som sändes i december. I ”Trolltider – legenden om bergatrollet” spelade han trollet Gorm.

Han var framför allt glad över att inspelningen skedde inomhus och inte ute i någon snödriva. Det visar sig att den hyllade skådisen hatar att frysa – någonting han tyvärr tvingats göra en del då man som skådespelare ibland tvingas bära t-shirt och låtsas att det är sommar fast det egentligen är svinkallt och oktober.

Trolltider 2023, Kjell Bergqvist
Kjell Bergqvist som trollet Gorm i ”Trolltider – legenden om bergatrollet”. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Därför ställde han ett ultimatum till gänget bakom SVT-serien ”Springfloden” innan den skulle spelas in 2015.

– Jag sa att antingen filmar vi inte på vintern eller så är jag inte med. Jag är inte hemma längre från november-februari, då är jag i Thailand, säger han till Expressen.

De senaste åren har han därför bara spelat in i Sverige på somrarna. Han vägrar att frysa mer.

Läs mer: Kjell Bergqvist avslöjar Leif GW:s råd – för TV4-satsningen Bäckström

Uppgörelsen med frun Karin

Varje år drar han till Thailand med frun och sonen och bor i familjens hus ett par månader. Han och frun har en överenskommelse som lyder att kommer det inga intressanta filmprojekt under tiden de är i Asien så stannar de fyra månader där nere varje år.

– Vi har ett fantastiskt hus nere vid stranden, det är helt gudomligt. Vi har haft det i 15 år och det känns som att komma hem när vi är där. Men varje gång jag sätter mig på den där terrassen och tittar ut så undrar jag: ”Hur fan gick det här till Kjelle?”. Från ganska fattiga förhållanden när jag växte upp i Högdalen till ett eget hus i Thailand, säger han.

Första gången han var i landet var 1985 när han spelade in filmen ”Malacca”, regisserad av Vilgot Sjöman. Då fanns det knappt några turister där, vilket han uppskattade. Nu är det mesta exploaterat.

Däremot är hans eget hus i Thailand beläget på en avskild plats.

– Vi har vårt hus i en liten fiskeby, utan strandförsäljare eller gallerior. Kockan sju på kvällen är det mörkt och tyst, säger han.

Stort grattis på din födelsedag, Kjell. Hoppas du har det skönt nere i värmen. Det förtjänar du.

Du har gjort många oförglömliga skådespelarinsatser och folk uppskattar verkligen vad du har gjort.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev