Oscar Magnussons erkännande om prestigefyllda uppdraget: ”Livrädd och ärad”

Årets sommarpratare i P1 har offentliggjorts, och en av de som fått det prestigefyllda uppdraget är Oscar Magnusson, sångare och frontfigur i Sven-Ingvars. Nu berättar han om känslorna kring att hålla monolog inför miljontals människor. 

– Livrädd, säger han till SVT. 

2017 gick den folkkäre Sven-Ingvars-sångaren Sven-Erik Magnusson bort, efter en tids sjukdom. Under en stor del av sitt liv var han känd som den varma och glada frontfiguren i Sveriges största dansband. De turnerade landet runt och fick hela Sverige att ta på sig dansskorna. 

Med hitlåtar som “Sommar och sol”, “Två mörka ögon”, och “Fröken fräken”, gick de raka vägen in i svenska folkets hjärtan för att stanna. 

LÄS MER: Oscar Magnussons sista stund med pappa Sven-Erik – känslosamma orden: ”Timme efter timme…”

”Raserar jag hela skiten nu…”

Det var med stor sorg som världen nåddes av beskedet att Sven-Erik Magnusson somnat in 2017, 74 år gammal.

För att bandet skulle få leva vidare var det hans son – Oscar Magnusson, som fick ta på sig pappas skor som efterträdare

– Det är inget pyttelitet beslut att ta, det är på riktigt. Jag är en person som ställer höga krav på mig själv, så jag tänkte: ”Raserar jag hela skiten nu, och besudlar något som så många människor har byggt upp?”, sa Oscar Magnusson till Aftonbladet i en tidigare intervju.  

Oscar Magnusson
FBORGVIK 20180624 Oscar Magnusson, ägare till konsthallen Sliperiet i Värmländska Borgvik, tog över efter pappa Sven-Erik som sångare i Sven-Ingvars. Foto: Linn Malmén / TT

I år har Oscar för första gången fått i uppdrag att vara sommarvärd i P1. Ett uppdrag han ser som en stor ära, men också fruktar för. 

– Livrädd och ärad, säger Oscar till SVT. 

LÄS MER: Oscar Magnussons känslosamma hyllning till pappa Sven–Erik – när han hedrades på dödsdagen

Låtvalen i Sommar i P1

I Sommar i P1, som sänds mellan 25 juni och 21 augusti, får kändisarna chans att dela med sig av sådant som folket annars inte skulle känna till. Det kan vara allt från roliga anekdoter, till motgångar, relationer och hemligheter. De får också välja musiken själva. 

Foto: Sven-Ingvars är husband i program 1-3 i ”På spåret”. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT

När SVT frågar Oscar om han kommer att välja Sven-Ingvarsmusik svarar han med ett skratt: 

– Det är väl tabu det va? 

Han fortsätter:

– Först tänkte jag spela tio av mina favoritlåtar men när manuset växte fram hittade jag en krok, varje låt krokar i varje stycke, så det finns en tanke med musiken. I alla fall i min hjärna. Men kanske blir det något med Sven-Ingvars där inte jag sjunger.

Oscar Magnussons sommarprat sänds den 17 juli 2022 i Sveriges Radio P1.