Nanne Grönvall sätter ner foten om åldershetsen – en gång för alla: ”Vi duger som vi är”

Nanne Grönvall vill slå ett slag för sina kvinnliga artistkollegor.
Nu sätter den folkkära artisten ner foten om ålders- och skönhetshetsen.
– I grund och botten handlar det om att vi ska känna oss älskade, uppskattade och att vi duger som vi är, säger hon till Nöjeslivet.

Nanne Grönvall är en av våra största stjärnor i den moderna, svenska Melodifestivalen.

Den folkkära artisten fick sitt genombrott redan 1986 i gruppen Sound of Music – och exakt tio år senare vann hon Melodifestivalen, då med gruppen One More Time. Bidraget ”Den vilda” slutade sedan på en hedersam bronsplats i den stora Eurovision Song Contest-finalen i Oslo senare samma år.

Grönvall har sedan dess också haft en lång och framgångsrik solokarriär.

Totalt åtta gånger har hon kommit till start i Mellon, varav fem tillfällen solo. Närmast en ny seger var hon år 2005 med schlagerklassikern ”Håll om mig”. Låten blev svenska folkets favorit i finalen i Globen det året.

Men Martin Stenmarck och ”Las Vegas” kunde ta hem segern, efter att jurygrupperna fällt avgörandet.

”Håll om mig” slutade på andraplats.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

2020 var senast Nanne provade lyckan i Mellon – då med låten ”Carpool Karaoke”, som hon skrev tillsammans med maken Peter Grönvall.

LÄS MER: Nanne Grönvalls stora ilska – därför ryter folkkära artisten ifrån rejält: ”Det är hemskt att se”

Men låten, som blev utslagen i deltävlingen, skrevs faktiskt inte i första hand för Mellon, har stjärnan tidigare berättat i en stor intervju med Nöjeslivet.

– Den skrevs faktiskt på engelska från början. Sen var det min man Peter som föreslog att, ”ska du inte skicka in den till Mello?”. ”Äh”, sa jag, ”det är ingen Mellolåt. Då behöver vi göra den på svenska”, eftersom det har blivit min grej i Mello. Jag förstod att det inte skulle få riktigt fäste, eftersom det inte var tänkt som en Mellolåt. Men det var kul att få göra den, sade Nanne Grönvall till Nöjeslivet.

Nanne Grönvall sätter ner foten om åldershetsen

Artisten har varit med om massor under sina snart 40 år i musikbranschen.

Förutom att vara en underhållare av rang, har Grönvall också gjort sig känd för att höja sin röst när det kommer till ålders- och skönhetshets i branschen.

Hon vill gärna slå ett slag för alla kvinnor som kämpar i motvind – med alla krav som kommer med att stå längst fram i rampljuset.

Artikeln fortsätter under bilden.

Så här skrev folkkära artisten Nanne Grönvall i ett inlägg på sin Instagram, där hon ville ta tillfället i akt att hylla…

Posted by Nöjeslivet on Sunday, November 7, 2021

Att lyfta kvinnor med vacklande självkänsla har därför blivit något av en mission för den folkkära artisten vid sidan av scenkanten.

Hon använder ofta sina sociala medier för att ta upp och belysa just detta.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20150225 Jenny Strömstedt, Nanne Grönvall, Marie Serneholt och Rebecca Stella Simonsson, deltagare i Let's dance repar inför premiären av TV4:s populära dansprogram. Foto: Nora Lorek / TT
STOCKHOLM 20150225 Jenny Strömstedt, Nanne Grönvall, Marie Serneholt och Rebecca Stella Simonsson, deltagare i Let’s dance repar inför premiären av TV4:s populära dansprogram. Foto: Nora Lorek / TT

Enligt vad Nanne Grönvall upplevt riskerar kvinnliga artister få en passé-stämpel på sig långt tidigare än vad som är fallet för deras manliga kollegor.

– Det är superviktigt. Jag tror det är samma sak oavsett kvinnor eller män, men kanske att det för kvinnor är ett högre ”krav” att leva upp till. Det är ingen tillfällighet att kvinnor opererar om sig medan män inte gör det i samma utsträckning, för de får höra att de blir ”vackrare med åren”. Om kvinnor har några rynkor i pannan kan det ges kommentarer som ”oj så gammal du blivit”, och då sägs det i negativ bemärkelse, säger Nanne Grönvall till Nöjeslivet.

Själv omfamnar hon i stället sin ålder, och gläds över att bli äldre.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– För mig, när någon säger ”gammal”, då betyder det att bli äldre. Och för mig är det en ynnest att få hänga med och uppleva saker. Det finns en skönhet i det, säger Grönvall, 61.

”Skillnad för män”

Samtidigt menar hon att musikbranschen under åren sett på kvinnor och män med olika slags glasögon när det kommer till åldrande och att tillvarata erfarenhet.

– Det är en skillnad gentemot män än för kvinnor. I den här branschen som jag är en del av, det ämnet skulle jag kunna doktorera i… Att tjejer redan vid 25-30 års ålder som inom musikbranschen av skivbolag anses börja bli för gamla medan männen ska man kunna satsa på.

Därför tar artisten varje chans hon får att lyfta frågan – och sina kvinnliga kollegor.

– Vi behöver alla peppas på olika sätt. Men i grund och botten handlar det om att vi ska känna oss älskade, uppskattade och att vi duger som vi är. Att vi ska vara snälla, känna empati och förstå varandra. Peppa varandra! Det behöver vi alla.

Nanne Grönvall är den 7 november aktuell med enmansföreställningen ”Välkommen! Vad f-n vill du?” där även Mark Levengood varit med i kulisserna och skrivit manus på Rival i Stockholm. Den 8 november är det premiär för Grönvalls kyrkoturné i småländska Ljungby.

Så väl talat, Nanne!

Dela gärna vidare artikeln om du håller med.